Magyar gazdaság

Az IMF segítségére szorul Madagaszkár – Argentína átütemezne

A járvány továbbra is súlyos emberi és gazdasági károkat okoz.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 312,4 millió dolláros hitelkeretet biztosít Madagaszkár számára, hogy segítsen ellensúlyozni a járvány és az éghajlatváltozás negatív pénzügyi következményeit.

A járvány továbbra is súlyos emberi és gazdasági károkat okoz Madagaszkáron, visszafordítva a közelmúlt társadalmi és gazdasági fejlődését,

emellett jelentős fiskális és külső finanszírozási terheket okozott – ​​mondta Antoinette Sayeh, az IMF igazgatóhelyettese.

Közölte továbbá, hogy a 40 hónapra szóló hitelkeretről hozott döntését követően 69 millió dollár azonnal lehívható. Az IMF előrejelzése szerint Madagaszkár gazdasága 3,2 százalékkal nő az idén, míg a tavalyi visszaesés 4 százalékos volt. A Worldometers adatai szerint a 27 milliós országban eddig összesen 24 ezer megerősített koronavírusos megbetegedést és 394 azzal összefüggő halálesetet regisztráltak.

Fotó: Shutterstock

A járvány okozta válság Argentína gazdaságát is erősen sújtja, ezért nem képes visszafizetni a 45 milliárd dolláros IMF-hitelt a jelenlegi feltételek mellett – jelentette be Cristina Fernández de Kirchner alelnök. Martín Guzmán gazdasági miniszter április közepén Európába utazik, hogy tárgyaljon az IMF és a Párizsi Klub felé fennálló adósságok újratárgyalásáról – közölte a Reuters egy pénzügyminisztériumi forrásra hivatkozva.

A cél az, hogy az IMF részvényeseitől – különösen a G7- és a G20-csoporttól – megszerezzék a szükséges támogatást egy új törlesztési program kialakításához.

Argentína emellett a Párizsi Klub hitelező országai felé fennálló 2,4 milliárd dolláros tartozását is átütemezné. Az ügy belpolitikailag is érzékeny, mert az országban október 24-én időközi parlamenti választásokat tartanak.

A koronavírus-válság első államcsődjét tavaly novemberben jelentette be Zambia, a világ egyik legnagyobb rézexportőre. A réz árának válság alatt tapasztalt zuhanása miatt fizetésképtelenné vált dél-afrikai ország akkor 42,5 millió dollár szuverén dollárkötvény kuponkifizetését nem volt képes teljesíteni. Sok afrikai országhoz hasonlóan Zambia adósságproblémái azt követően mélyültek el, hogy 2012 és 2015 között Kínától több milliárd dollár kedvezőtlen feltételű kölcsönt kapott, melyet a válság alatt nem tudott megújítani, így az IMF nyújtott segítséget.

David Malpass, a Világbank elnöke sürgeti a világ leggazdagabb országait tömörítő G7-csoportot, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a magánszektor részvételéért

az alacsony jövedelmű országok szuverénadósság-csökkentésében, amelyek közül sokan rekordszintű adósságszintekkel küzdenek.

Kína, a világ legnagyobb hitelezője és a többi G20-as ország tavaly adósságszolgálat-felfüggesztési programot indított a 70 legszegényebb ország számára, melynek keretében, eddig 43 ország 5,7 milliárd dollár hiteltörlesztést halasztott el. A Világbank a humanitárius katasztrófa és a csődök elkerülése érdekében további erőfeszítést sürget.

Világbank Madagaszkár argentina Nemzetközi Valutaalap
Kapcsolódó cikkek