Magyar gazdaság

Drágább lehet a kávé

A kávéfeldolgozók és a nemzetközi szállítás költsége is megemelkedett.

Jelentősen megnövekedtek a kávéfeldolgozók költségei az Amerikai Egyesült Államokban. Az elemzők vizsgálják, hogy globális szinten is várható-e áremelkedés a boltokban – írja az Origo, a Reuters értesüléseire hivatkozva.

A legnagyobb kihívást a nemzetközi szállítmányozás jelenti, amely rövidesen kiskereskedelmi árrobbanáshoz vezethet. A helyzetben a kisebb és közepes kávéfeldolgozó cégek érintettek, főleg azok, amelyek speciális termékekkel is foglalkoznak.

Fotó: Shutterstock

Egyre több amerikai kávépiaci szereplő panaszkodik arra, hogy jelentősen megnőttek költségei, elsősorban a szállítmányozás területén. A teherszállítás drágulása közel 10 milliárdos többletköltséget rótt az amerikai vállalatokra a tavalyi év utolsó negyedévében, amelyben a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett biztonsági előírások is közre játszottak.

Az USA egyébként a világ legnagyobb kávéfogyasztó országa. Közben már a nagyobb piaci szereplők is, mint a Peet's vagy a JM Smucker is növekvő költségekkel néznek szembe.

Egy washingtoni cégnél úgy nyilatkoztak, hogy jelenleg a nyári és az őszi szállításokra kötnek szerződést, amelyek költségei nagyjából 15 százalékos emelkedéseket mutatnak. A vállalatok tehát most arról döntenek, hogy átszervezzék-e a költségeiket vagy árat emeljenek.

kávé drágulás
Kapcsolódó cikkek