Magyar gazdaság

Duplázódott a külkereskedelmi többlet januárban

Az autóexport negyedével maradt el az egy évvel korábbitól.

Januárban 855 millió euró volt a termék-külkereskedelmi forgalom többlete, ami 443 millió euróval haladja meg 2020 azonos időszakit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

A kivitel 3,1, a behozatal 7,2 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit.

Decemberhez képest 3 százalékkal nőtt az export, míg az import 1,8 százalékkal mérséklődött.

A gépek és szállítóeszközök 2020. januári áron számított kivitele 5,3, behozatala 5,6 százalékkal mérséklődött. A közúti járművek exportja közel negyedével, importja közel ötödével elmaradt az előző év azonos időszakáétól. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportforgalma közel hetedével, importforgalma kismértékben csökkent. Az árufőcsoport importoldali visszaesését nagymértékben ellensúlyozta a híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek forgalomnövekedése, miután több mint tizedével meghaladta a 2020. januárit. Az exportoldali mérsékelt csökkenéshez a villamos gépek, készülékek és műszerek pozitív forgalomváltozása járult hozzá, ami tizedével bővült. Ez az árufőcsoport a teljes export volumenváltozásához a kivitel esetében 2,9, a behozatal esetében 2,8 százalékponttal járult hozzá.

Fotó: AFP

A feldolgozott termékek exportja 1,8 százalékkal nagyobb, importja 5,4 százalékkal kisebb lett.

A mindkét oldali forgalomváltozást döntően a gyógyszer-, gyógyszerészeti termék forgalma, a behozatali oldali csökkenést pedig a műanyag-alapanyag forgalma is befolyásolta.

A feldolgozott termékek az exportban az árufőcsoportok közül egyedüliként mérsékelték a teljes forgalom csökkenését (0,6 százalékponttal), az importban ugyanakkor 2 százalékponttal növelték a csökkenés ütemét.

Az energiahordozók exportja 3,4, importja 29 százalékkal kisebb lett az előző év azonos időszakinál. A mindkét oldali volumencsökkenés a kőolaj- és kőolajtermékek forgalomváltozásával magyarázható, miközben az importban a természetes és mesterséges gáz, az exportban pedig a villamos energia forgalmának zsugorodása is meghatározó volt. Az energiahordozók a teljes importcsökkenés ütemét 1,6 százalékponttal gyorsították.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene 5,1, a behozataláé 9,9 százalékkal csökkent.

Ezt mindkét oldalon a hús és húskészítmény forgalomváltozása eredményezte, ezenkívül az importban a zöldségféle és gyümölcs, valamint a gabona és gabonakészítmény forgalmának visszaesése is befolyásolta.

Az utóbbi árufőcsoport által realizált volumencsökkenés a teljes forgalom mérséklődéséhez az exportban 0,4, az importban 0,6 százalékponttal járult hozzá.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek