Magyar gazdaság

Elfogadta a szenátus Biden több ezer milliárdos mentőcsomagját

Az elfogadott javaslat értelmében többek között az amerikaiak többsége egyszeri közvetlen juttatásként 1400 dollárt (432 ezer forintot) kapna.

Elfogadta szombaton az Egyesült Államok Kongresszusának felsőháza Joe Biden amerikai elnök 1,9 ezer milliárd dolláros (586 ezer milliárd forintos) mentőcsomagját, amely most visszakerül a képviselőház elé végső jóváhagyásra – írja a Reuters hírügynökség.

Az elfogadott javaslat értelmében az amerikaiak többsége egyszeri közvetlen juttatásként 1400 dollárt (432 ezer forintot) kap,

továbbá heti 300 dollár munkanélkülisegélyt kapnak azok, akik a koronavírus-járvány miatt elveszítették a munkájukat, és 350 milliárd dollárral segíti ki a szövetségi kormányzat az államokat és önkormányzatokat, amelyeknek a válság miatt tátongó űr keletkezett a költségvetésében – írja a portál.

Fotó: Saul Loeb / AFP

A csomagot 50-49 arányban fogadta el a 100 tagú szenátus, és a javaslatot egyetlen republikánus politikus sem szavazta meg. A szenátus és a képviselőház által elfogadott javaslat egyelőre nem teljesen azonos, emiatt még jelentős csörték várhatóak a csomag különböző elemeinek támogatói és ellenzői között.

  • Az alsóház által elfogadott változat például heti 300 dollár helyett heti 400 dollárral egészítené ki a munkanélküli segélyt.
  • A képviselőház változata a jelenlegi mintegy duplájára, 15 dollárra emelné az óránkénti minimálbért, de ezt a szenátusban nem sikerült elfogadtatni.
  • Egy republikánus politikus nem tudott részt venni a szenátusi szavazáson, így a demokraták nem voltak rászorulva arra, hogy szavazategyenlőség esetén döntő Kamala Harris alelnök szavazatával fogadtassák a javaslatot.

    mentőcsomag Joe Biden Amerikai Egyesült Államok gazdaság
    Kapcsolódó cikkek