Magyar gazdaság

A tisztulás jeleit mutatja a magyar munkaerő-kölcsönzési piac

Április elsejével eltörölték a fordított áfakötelezettséget a szektorban.

Az Európai Unió rendelkezésének megfelelően 2021. április elsejei hatállyal módosult a magyar áfatörvény. Ennek értelmében megváltoztak a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatások áfakezelési szabályai is, és megszűnik az úgynevezett fordított áfa alkalmazásának kötelezettsége a legtöbb esetben. Mindez azt jelenti, hogy mostantól az eladó, a számla kiállítója – vagyis a munkaerő-kölcsönző vállalat – fizeti meg az áfát. Eddig ennek terhe a munkaerőt kölcsönzött konstrukcióban foglalkoztató vállalatra, vagyis a vevőre hárult. Korábban a szektorban tapasztalt jelentős visszaélések és törvénytelenségek visszaszorításának érdekében vezették be ezt a speciális áfaszabályozást.

Nagyjából hat-hétezer vállalatnál közel százötvenezer ember dolgozott közvetített munkavállalóként 2018-ban és 2019-ben. Ha nincs a járvány, ezek az adatok valószínűleg 2020-ban is irányadók lettek volna, és noha jelentős volt a visszaesés, de az idén már újra látjuk az erősödést, és egyre nagyobb arányban térnek vissza a vállalatok a vírus előtti időben megszokott létszámokhoz

– mondta el Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója.

Fotó: Kallus György / VG

A munkaerő-kölcsönzés globálisan és Európában is elfogadott, folyamatosan fejlődő iparág, Magyarországon is szinte minden üzleti szegmensben elterjedt ez a foglalkoztatási megoldás.

Az általános munkaerőhiánnyal együtt a kölcsönző cégek szerepe is egyre erősödött, az elmúlt 15 évben nagyjából megötszöröződött a kölcsönzött konstrukcióban foglalkoztatottak száma Magyarországon. Korábban voltak olyan cégek, amelyek rendszeresen megszegték a szabályokat, többek között visszaéltek a járulékokkal, az áfával, vagy nem fizették ki a dolgozókat. Ennek kiküszöbölésére az egyik határozott intézkedés volt a fordított áfa bevezetése 2015. január elsején

– összegezte Juhász Csongor, aki szerint az elmúlt évek piaci tisztulást hoztak. Mint elmondta, azok a cégek, amelyek tisztességtelen üzletpolitikára építettek, fokozatosan kikoptak a piacról, mindez pedig az egész szektornak, a megbízóknak, az államnak és főleg a munkavállalóknak is az érdeke.

A Prohuman szerint a tisztességtelen gyakorlatot folytató társaságok káros öröksége, hogy sok esetben a munkaerő-kölcsönző vállalatok megítélése előítéletekkel terhelt. Pedig a munkaerő kölcsönzésben részt vevő vállalatok ma már nagyon szigorú állami kontroll alatt dolgoznak, tisztességes üzletpolitikát követnek, miközben ez a foglalkoztatási forma a munkáltatónak és a munkavállalónak is sok szempontból optimális megoldást jelent számos területen.

Ma már rendkívül szigorú külső kontroll alatt dolgozunk, folyamatosak az adóhatóság és más hatóságok által végzett ellenőrzések is. Nincs értelme és üzletileg sem éri meg az ilyen jellegű csalás, komoly és megbízható cégeknél ez nem jöhet szóba. Ennek a tisztulásnak az egyik újabb jele, hogy a korábban bevezetett fordított áfa gyakorlatát is megszüntették

– tette hozzá a szakember.

Az új jogszabályi változás meghatároz kivételeket is, elsősorban az építőipar területén, de csak azok a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatások maradnak a fordított áfa hatálya alatt, amelyek:

  • termékértékesítéshez [építési-szerelési munkával létrehozott, ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő ingatlanátadás – az Áfa tv. 10. § d) pontja szerint], vagy
  • ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására, egyéb megváltoztatására irányuló építési, szerelési és egyéb szerelési munkákhoz kapcsolódnak.
  • Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
    Kapcsolódó cikkek