Magyar gazdaság

A tőzsdét csak a jó hírek érdeklik

Ismét rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Indiában, a külföldi államok és hazai nagyvállalatok sorra ígérnek segítséget, de a piacok egyelőre nem foglalkoznak a járványhelyzettel.

Az indiai tőzsdeindexek közel kéthetes csúcsra ugrottak, a gazdaság legnagyobb szektorait összefogó Nifty 50 és a mumbai Sensex is egy százalékot meghaladóan erősödött hétfőn annak ellenére, hogy immár az ötödik egymást követő napon döntött rekordot az országban a koronavírussal újonnan regisztrált fertőzöttek száma. A piac jó hangulatát az ICICI Bank negyedéves profitjának több mint háromszorosára emelkedése okozta.

Az még majd kiderül, hogy a járvány második hulláma lecseng-e Indiában országos zárlat nélkül

– emlékeztettek a Bank of America elemzői, akik szerint egy, egy hónapos karantén 100-200 bázispontot faragna le az ország GDP-jéből. A világpiaci olajárak viszont napközben másfél százalékkal csökkentek, mivel félő, hogy világ harmadik legnagyobb olajimportőrében visszaveti az üzemanyagok iránti keresletet a járvány.

Fotó: Shutterstock

Országos karantént egyelőre nem terveznek, csak helyi korlátozásokat jelentettek be, bár az egészségügyi minisztérium adatai szerint hétfőn 352 991 új fertőzöttet és 2812 halálos áldozatot regisztráltak, az összes fertőzött száma pedig meghaladja a 17 milliót, de szakértők szerint a valóságban mindegyik adat ennél magasabb lehet. A járvány egyik gócának számító, több mint 21 milliós Újdelhi kórházaiban már nincs elég ágy, gyógyszer és orvosi oxigén, utóbbi miatt csak szombaton húsz beteg halt meg egyetlen egészségügyi intézményben emiatt.

A helyzet azonban máshol sem jobb, ezért sorra érkeznek a felajánlások a külföldi segítségről.

Joe Biden amerikai elnök a vakcinagyártáshoz szükséges alapanyagokat, egészségügyi felszerelést, gyorsteszteket, lélegeztetőgépeket, védőeszközöket és járványügyi szakértőket ígért. Németország orvosi oxigént, illetve annak előállítására alkalmas mobil generátorokat és kórházi felszerelést küld az Európai Unióból érkező segítségen felül.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az EU a katasztrófahelyzetek kezelésének támogatására létrehozott polgári védelmi mechanizmusa keretében bocsátja India rendelkezésére az általa igényelt oxigén- és gyógyszer-szállítmányokat.

Kína, Pakisztán és Szingapúr, valamint olyan nagy tech vállalatok is felajánlották a segítségüket, mint a Microsoft és a Google.

A nagy indiai cégek közül a Reliance Industries vállalta, hogy napi legalább 700 tonna orvosi oxigént állít elő az olajfinomítóiban, a Tata Csoport 24 folyékony oxigén szállítására alkalmas mélyhűtő-konténert szerez be, a Jindal Steel 500 köbméter folyékony oxigént szállít a rászoruló kórházaknak.

Narendra Modi sürgette az állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak, és oltassák be magukat, a vakcinázási kampány azonban nagyon lassan halad: az 1,3 milliárd lakosú országban hivatalos adatok szerint naponta átlagosan csak 2,7 millió oltást adnak be. Több helyen is le kellett állítani hétvégén a vakcinázást, mert nincs elegendő készlet – miközben Indiában található a világ legnagyobb vakcinagyára.

Hiány van azonban az oltáshoz szükséges alapanyagokból, ráadásul tűz is pusztított abban az üzemben, ahol az AstraZeneca vakcináját előállítják.

A központi kormány ennek ellenére nem fog oltóanyagot importálni, a szövetségi államoktól várja el ezt, tudta meg hivatalos forrásból a Reuters. Hétfőtől az uniós tagállamokba sem lehet beutazni Indiából, az Egyesült Királyság pedig már a múlt pénteken vöröslistára tette az országot. Az Egyesült Államok, Kanada és Izrael is szigorúbb korlátozásokat vezetett be.

Az Indiát sújtó járványhullám az olajárakat is megtépázza

Indiában visszaveti az üzemanyagok iránti keresletet a pusztító erővel tomboló koronavírus-járvány.

 

részvény indiai gazdaság koronavírus járvány tőzsde
Kapcsolódó cikkek