Magyar gazdaság

Döcögős az év eleje a lakossági hiteleknél

A lakáscélú és a személyi hitelek kihelyezéseinél is erős visszaesést hozott 2021. első két hónapja, miközben a lakossági hitelállomány töretlenül nő.

A lakáscélú és a fogyasztási hitelek új kihelyezéseinél is erős visszaesést hozott 2021. első két hónapja, miközben a lakossági hitelállomány töretlenül nő.

Visszafogott teljesítményt hozott 2021. első két hónapja a lakossági hitelpiacon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett adataiból.

A jegybank statisztikái szerint a háztartások 127,5 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket januárban és februárban, ami közel 18 százalékos visszaesést tükröz 2020 első két hónapjához képest.

A fogyasztási hiteleknél pedig ennél is markánsabb, 32 százalékos csökkenést mért az MNB, 162,8 milliárd forintos szerződéses összeg mellett.

A személyi hiteleknél változatlanul szerény a kereslet a koronavírus-járvány előtt megszokotthoz képest, hiszen az év első két hónapjában regisztrált, 53,1 milliárd forintnyi új szerződés több mint 40 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A babaváró kölcsön iránti kereslet is visszafogottabbá vált némileg az elmúlt időszakban: januárban és februárban összesen 82,5 milliárd forint értékben igényeltek az arra jogosultak a támogatott konstrukcióból, majdnem 23 százalékkal kevesebbet, mint 2020 elején.

A szabad felhasználású jelzáloghitelekből pedig alig 9,2 milliárd forintnyi fogyott két hónap alatt, ami jóval elmarad az egy évvel korábbi – szintén nem túl acélos -, 14,6 milliárdos volumentől is.

Fotó: Shutterstock

A 2020 elejéhez mérten szerény hitelpiaci kereslet ellenére a lakossági hitelállomány viszonylag gyors ütemben gyarapszik, ami részben a hiteltörlesztési moratórium hatásának is tulajdonítható.

Az MNB adatai szerint a háztartási hitelek állománya február végén már meghaladta a 8213 milliárd forintot, ami 13,5 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a lakáscélú hitelek mennyisége kereken az egytizedével, míg a fogyasztási hiteleké 19,1 százalékkal emelkedett.

Utóbbiban jelentős volt a szerepe a babaváró konstrukciónak, amelynek állománya több mint duplájára, 1141,3 milliárd forintra duzzadt egy év alatt.

Figyelemre méltó emellett, hogy február végére a személyi kölcsönök állománya is átlépte az 1000 milliárd forintos határt.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Bank hitel pénzpiac jelzálog KÖLCSÖN
Kapcsolódó cikkek