Magyar gazdaság

Felfutás várható idén a hazai fejlesztésekben

A leginkább az állami beruházások lehetnek meghatározók ebben az évben.

Az idén a forrásbőségnek köszönhetően és az árak növekedése miatt tovább emelkedhet a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított beruházási ráta – mondta a Világgazdaságnak Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője.

A fejlesztések már évek óta az élvonalában vannak, a beruházási ráta tavalyi értéke 27,5 százalék volt, ezzel a régióban a magyarországi mutató volt a válságállóbb.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője óvatosabb a szektorral kapcsolatban, ugyanis a GDP-növekedéssel megegyező, 5 százalékos bruttó állóeszköz-felhalmozást vár, így a GDP-arányos ráta megegyezhet a tavalyival. Jövőre viszont 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, míg a fejlesztések ennek csaknem a duplájával, 11,2 százalékkal bővülhetnek, vagyis emelkedhet a beruházási ráta. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021-re 28,3 százalékos beruházási rátát prognosztizál, 2022-re pedig már 28,8-39,2 százalékosat.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

A leginkább az állami beruházások lehetnek meghatározók ebben az évben, e beruházásokat a gazdaság újraindítására szánt források hajthatják

– hívta fel a figyelmet a Századvég makrogazdasági elemzője. A vállalatoknál még éreztetheti hatását a bizonytalanság, ugyanis lesznek szektorok, amelyekben továbbra is a túlélés a cél, viszont a nagyberuházások sokat dobhatnak a nemzetgazdaság fejlesztésein. Regős Gábor hozzáfűzte: a háztartások beruházásainak mértéke aránylag alacsony, ugyanakkor az állami támogatásoknak köszönhetően jelentős lehet a lakásépítések és -felújítások volumene.

Török Zoltán elsősorban az uniós forrásoknak tulajdonítja a felfutást, amelyek az év második felétől érkezhetnek. Az uniós helyreállítási alap forrásai ugyan gyorsan lehívhatók, azonban a hatásuk a beruházások jellemző felfutási üteme miatt inkább 2022-ben lesz érzékelhető.

Az MNB Inflációs jelentése szerint a 2020 végén beruházásra elköltött 1285 milliárd forintot túlnyomó részben az idén használhatják fel, ami az állami és a magánszektor fejlesztését is megdobhatja.

Akkorák az akkumulátorgyártásban zajló fejlesztések, hogy az idén már a GDP-hez mérhetők lehetnek, és várható az autóipari beruházások folytatása is – magyarázta a Raiffeisen Bank szakembere. Magyarország dobogós lehet az akkumulátorgyártásban a beruházások termőre fordulása után, a fejlesztések a beszállítókat is vonzhatják. Török Zoltán szerint az autógyártásban az akkumulátorok jelentősége felülmúlja a belső égésű motorokét, de a gyártásuk aránylag kevés munkaerőt és hozzáadott értéket igényel. Regős Gábor azokban az ágazatokban számít nagyobb beruházásokra, amelyek aránylag jól vészelték át a válságot. Ilyen az információ és a kommunikáció területe, valamint a gyorsan kilábaló ipar.

Megkezdődött az akkumulátorháború

A villanyautók iránti kereslet várható felfutása ráirányította a figyelmet a járművek legérzékenyebb részegységére, az akkumulátorra.

 

gazdasági növekedés fejlesztések GDP akkumulátorgyártás beruházások állóeszköz-felhalmozás MNB beruházási ráta
Kapcsolódó cikkek