Magyar gazdaság

Megjelent a harmadik hullám az építőiparban

A rendelésállomány értéke nem csökkent, az idén nyolc-tíz százalékos lehet a növekedés.

Covid-hatás alá került februárban az építőipar teljes vertikuma – értékelte az éves alapon 16,1, az előző hónaphoz képest pedig 11,7 százalékos termeléscsökkenést jelző csütörtöki KSH-gyorsjelentést Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke a Világgazdaságnak. Mint hangsúlyozta:

a megrendelői, tervezői, kivitelezői folyamatokat egyaránt lassító járványhatás még márciusban is megmutatkozhat majd a statisztikában, de a legfontosabb ágazati mutató, a rendelésállomány továbbra sem csökkent.

A piaci szereplők bizakodók, éves szinten 8-10 százalékos árbevétel-növekedést várnak.

A települési önkormányzatok továbbra is nagyon hiányoznak a megrendelői oldalról, ráadásul az új uniós költségvetési ciklusban finanszírozott fejlesztések is később kerülnek szerződési szakaszba. Ez köszön vissza a februárban megkötött új szerződések volumenének 29,4 százalékos csökkenésében.

Fotó: Kallus György / VG

Az építőiparban azt remélik, hogy májusra visszaszorul a járvány, és megjönnek az elhalasztott beruházások, a közösségi és a magánmegrendelések, és a tavalyi 4270 milliárd forintos termelési értéket tizedével is megfejelheti az ágazat

– közölte Koji, aki szerint az első kéthavi 4,3 százalékos termelési elmaradást bőven le tudja dolgozni az építőipar, hiszen az év eleji volumen hagyományosan a legalacsonyabb szokott lenni az év többi hónapjához képest. Pénzügyi elemzők szerint a februári visszaesésben a tavalyi magas bázishatás is szerepet játszott, és egy egyhavi adatból egy olyan volatilis iparág, mint az építőipar esetében nem érdemes trendre következtetni.

„Általánosan erős keresletet és élénk piaci környezetet tapasztalunk az év kezdete óta, aminek a hátterében több tényező áll” – mondta a Világgazdaságnak Pécsi László, a Masterplast Hungária Kft. cégvezetője. Az 5 százalékos áfa és az otthonteremtési támogatások az új lakóingatlanok építésének, míg a felújítási támogatási program a korszerűsítési munkálatoknak adott erőteljes lökést. A felújítók körében az épületek hőszigetelésével, tetőcserével és a belső terek átalakításával kapcsolatos munkák előkelő helyen szerepelnek. Ennek megfelelően nagyon keresettek a homlokzati hőszigetelő, a tetőszigetelő, az egyéb hőszigetelő, valamint a belső átépítéseknél gyakran használt szárazépítészeti termékek.

Összességében nem tapasztaljuk a statisztikai hivatal által közölt visszaesést, az új lakóingatlanok építése és a felújítási szektor is egyaránt nagyon erősen kezdte az évet

– közölte Pécsi László.

A teljes kapacitáskihasználtság mellett működő Masterplast ki tudja szolgálni a magas vevői igényeket, de a korábban nem tapasztalt mértékű vásárlói nyomás miatt náluk is előfordulnak időszakos csúszások néhány terméknél.

Azt látjuk, hogy az építőanyag-kiskereskedelmi piacon most azok a leginkább versenyképesek, akik saját kivitelezői kapacitásokkal is rendelkeznek, mondhatni, már ingatlanfejlesztők is, és ezzel választ tudnak adni a folyamatos kivitelezői kapacitáshiányra, ami fékezi az építőipar teljesítményét

– mondta a cégvezető. Emellett azok a kereskedők, akik nagy raktározási kapacitással rendelkeznek, van tőkéjük raktárkészletek felhalmozására, valamint nagyobb városokban és frekventált zónákban működő üzleteik vannak, ki tudják használni az élénk a kereslet nyújtotta lehetőségeket.

Az év eddig eltelt időszakára jellemző termékhiányok a globális ellátási láncok akadozására vezethetők vissza. A már említett alapanyag-problémák miatt több gyártó is vis maior helyzetre hivatkozik, de ezenfelül a logisztikai rendszerek is túlterheltek. A tengeri logisztikai költségek az egekbe ugrottak, és jelenleg nincs elegendő kapacitás sem, ami szintén lassító tényező, és ezt még az olyan helyzetek is tovább súlyosbítják, mint az Ever Green teherhajó esete a Szuezi-csatornán.

Pécsi László szerint

az ellátási láncokra nehezedő nyomás és az áruellátásban tapasztalható akadozás fennmarad a második negyedév végéig, csak a harmadik negyedévre várják a helyzet normalizálódását.

Az építőanyagok iránti kereslet továbbra is élénk marad, az új lakóépületek építése és a felújítások a mostanihoz hasonló lendülettel fognak tovább haladni – tette hozzá.

építőanyagok KSH koronavírus építőipar koronavírus-válság Masterplast ÉVOSZ
Kapcsolódó cikkek