Magyar gazdaság

Nőtt az oltakozási hajlandóság

Félmillió Janssen vakcina nem érkezik meg, máshonnan kell pótolni a kiesést

A beoltottak száma szerdán meghaladta a 3 millió 90 ezret, az oltottság Magyarországon kétszeres az uniós átlagnak, és folyamatosan nő a oltakozási hajlandóság – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Hozzátette, több mint 4,2 millióan regisztráltak oltásért, illetve korábban regisztráció nélkül megkapták a vakcinát az egészségügyi dolgozók, a fegyverestestületek tagjai, valamint az idősotthonok lakói, így összesen jelenleg 4,5 millióan kaptak oltást, vagy regisztráltak.

A háziorvosok megkapják a napokban a regisztráltak teljes listáját.

Gulyás Gergely elmondása szerint az uniós megrendelésekből származó félmillió Janssen-vakcina nem fog megérkezni, amelyet a következő hetekre vártak, így ezt a mennyiséget más forrásból kell pótolni a magyar kormánynak.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A miniszter elmondta, hogy óriásplakátok jelennek majd meg szerte az országban, amely arra buzdítja az embereket, hogy regisztráljanak a vakcináért, a kampányban ismert emberek vesznek részt, a jelmondata: az oltás életet ment. Hozzátette, a kormány szerint május végéig mindenki megkapja a vakcinát, aki regisztrált, a cél, hogy hatmillióan be legyenek oltva minél hamarabb Magyarországon.

A jövő hét közepére elérhető a 3,5 millió beoltott, így nyithatnak a teraszok, a vendéglátó helyeknek nem kell közterület használati díjat fizetniük, az éttermeknek májusban is jár a bértámogatás

– emelte ki Gulyás Gergely. Az iskolák nyitásáról elmondta, az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet, de ha az iskolai oktatás megindul, az órákat az intézményekben fogják megtartani a tanárok, nem pedig digitálisan.

Júniustól normalizálódhat az életünk

Összesen 15 ezer milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre az uniós helyreállítási alapból, valamint a közösségi költségvetésből.

 

járvány vakcina Kormányinfo Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek