Magyar gazdaság

Orbán Viktor: Ha elérjük a 3,5 millió beoltottat, újabb lépések jönnek

A koronavírus járványnak több mint 260 halottja volt az elmúlt 24 órában, és több mint 9000 új fertőzöttet regisztráltak – közölte a legfrissebb járványügyi adatokat a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a kormányfő.

A szakembereknek igazuk van, ahogy óvatosságra intenek, baj is lehet a húsvétból

– kezdte az interjút a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta, hogy ezúttal több mint 260 halott volt az elmúlt 24 órában, és több mint 9000 új fertőzöttet regisztráltak. Magyarországon 2 millió 163 ezren megkapták már az első oltást, és több mint 800 ezer másodsoron is beoltott honfitársunk van.

Arányszámokra kell figyelni

– hívta fel a figyelmet a kormányfő, hozzátéve, hogy

két-három hét, mire átbillenünk. Húsvét után 1-2 nappal 2 millió 365 ezer beoltott lesz, rá egy hétre meg fogjuk haladni a 3 milliót. Fel fognak gyorsulni az oltások

– jelezte a miniszterelnök.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor elmondta: érkeznek a keleti vakcinák, a nyugatiaknál van elakadás, de hamarosan azokból is több lesz, pontosabban érkeznek majd a szállítmányok.

Április 13-a lehet az a nap, amikor meghaladjuk a 3 millió oltással rendelkezők számát.

De már Húsvét után 1-2 nappal meglesz a 2,5 millió beoltott. Az üzletek nyitvatartási rendje ezzel megváltozik.

Április 19-től kinyitják az iskolákat és az óvodákat is.

A szülők szabadabban tervezhetnek.

Ha elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor jöhet a következő lépés, de ennek részleteiről jövő pénteken fog beszélni a miniszterelnök.

Vannak, akik azt gondolják, hogy a zárásokkal meg lehet állítani a vírust, ez igaz volt az első és a második hullámra. De a brit vírusvariáns másmilyen. Egy módon lehet csak megállítani, ez maga a vakcina. Számos nyugat-európai országnak jóval kevesebb vakcinája van, mint nekünk, hozzátéve, hogy vannak országok, amelyek politikai kérdést csináltak az oltóanyagokból. Mi ezzel nem értünk egyet. Butaság, szamárság elzárkózni keleti vakcináktól

– mondta Orbán Viktor. Magyarország egy fázissal előrébb tart, mint a nyugati országok – tette hozzá.

Az oltásellenesség bűn

– jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: arra kér mindenkit, hogy aki nem akar oltást, ne lépje át azt a határvonalat, hogy lebeszéljenek másokat az oltásról.

3 millió 700 ezernél tart a koronavírus elleni oltásra regisztráltak száma

– közölte a miniszterelnök. A 65 év feletti regisztráltak aránya magasabb. 250 ezer olyan 65 év fölötti van, aki még nem kapta meg az oltást, ők várhatóan a jövő hét péntekig megkapják a vakcinát. De még mindig lesz olyan, akit meg kell győzni, hogy vegye fel az oltást, ők még veszélyben vannak – figyelmeztetett.

Elméletileg lehet olyan pont, amikor több vakcinánk van, mint aki regisztrált. A kérdés, hogy lehet-e a 16 és 18 év közöttieket oltani – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy ezt az operatív törzs is vizsgálja.

Ha elérjük a 3,5 milliót és a fertőzések száma is csökken, onnantól ki lehet nyitni számukra az életet.

Nem diktatúrában élünk, ez egy szabad világ – reagált a kormányfő arra a kérdésre, hogy kötelezővé kellene-e tenni az oltást.

A miniszterelnök szerint a kötelező oltás nem járható út.

Gyerekkorban ezt kötelezővé lehet tenni, de felnőtt korban ezt előírni Magyarországon, ez nem működik – tette hozzá.

Az Európai Néppárt elkötelezte magát a baloldallal való együttműködésre – mondta a kormányfő. A jobb és baloldal együttműködése a baloldal programjának elfogadását jelenti Orbán Viktor szerint. Nem akarunk kommunizmust, nem akarunk cenzúrát – szögezte le. A balti államoknak legitim biztonsági garanciákra van szükségük, ezt megértik. A nagy távlatos kérdésekben megteremtették az egyetértést.

Ők a mi hőseink

– jelentette ki a miniszterelnök az egészségügyi dolgozókról.

Lesz magyar feltámadás, úton vagyunk a szabadság felé

– zárta az interjú a kormányfő.

 

MR1-Kossuth Rádió Orbán Viktor Jó reggelt Magyarország
Kapcsolódó cikkek