Magyar gazdaság

Tovább éleződik az orosz-ukrán feszültség

Brit hadihajókat küldenek az oroszok által lezárt Kercsi-szoroshoz.

Az Egyesült Királyság májusban hadihajókat küld a Fekete-tengerre, hogy ezzel biztosítsa Ukrajna és a NATO-szövetségesek számára a Kercsi-szoros átjárhatóságát. A brit bejelentésre azt követően került sor, hogy ukrán tiltakozás ellenére Oroszország a jövő héten októberig lezárja a Fekete-tenger egy részét a Kercsi-szoros felé külföldi hadi és egyéb hajók előtt hadgyakorlatokra hivatkozva. Kijev felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország az ilyen cselekedeteivel ismételten megsérti a nemzetközi jogi normákat és alapelveket, bitorolja Ukrajna mint partmenti állam szuverén jogát, mivel éppen Ukrajnának áll jogában szabályozni a hajózást a Fekete-tengernek azon a részén.

Ukrajna szerint Oroszország ezzel tovább mélyítette a konfliktust most már nemcsak a szárazföldön, hanem a tengeren is.

Fotó: Sergei MalgavkoTASS/Getty Images

Az Azovi-tengeren mindkét félnek stratégiai haditengerészeti és kereskedelmi kikötői vannak. Rosztov Oroszországhoz, Mariupol Ukrajnához tartozik. Forgalmuk áthalad a Kercsi-szoroson. Amennyiben a lezárás létrejön, ezzel Mariupol zárlat alá kerül,

amely jelentős gazdasági veszteségeket okozhat Ukrajnának.

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának szóvivője elmondta, hogy az Egyesült Királyság kormánya és szövetségesei szorosan együttműködnek Ukrajnával, támogatva az ország szuverenitását és területi integritását, és felszólította Oroszországot az eszkaláció csökkentésére.

Joe Biden amerikai elnök múlt hét csütörtökön pénzügyi és diplomáciai szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben, mivel Washington szerint Moszkva kibertámadásokat hajtott végre, és beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba.

Nem aggódik a Kreml az amerikai szankciók miatt

Az orosz gazdaság stabilitása az új amerikai szankciók ellenére is teljes mértékben biztosítva van.

 

Ukrajna rosztov Oroszország Egyesült Királyság Mariupol
Kapcsolódó cikkek