BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A G20 nem sürgeti a vakcina-szabadalmak feloldását

A szöveg kompromisszum eredménye, a G20-ak ugyanis még szakértői szinten is megosztottak a szabadalmi jogok feloldásának kérdésében.

A világ legnagyobb gazdaságainak, a G20 csoport vezetői támogatják a koronavírus elleni vakcinák szabadalmának, a gyártási technológiának és ismereteknek az „önkéntes megosztását”, de nem gyakorolnak nyomást a gyártókra annak érdekében, hogy lemondjanak a szellemi tulajdonjogukról – ez derül ki a pénteki, Rómában rendezendő egészségügyi csúcstalálkozó közleményének tervezetéből, amelyet a Reuters szerzett meg.

A szöveg kompromisszum eredménye, a G20-ak ugyanis még szakértői szinten is megosztottak a szabadalmi jogok feloldásának kérdésében.

A csoport kész anyagi támogatást nyújtani a vakcinák, gyógyszerek és tesztek globális megosztásához, de az előzetes ígéretekkel ellentétben nem vállalja annak teljes finanszírozását.

Fotó: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly áprilisban indította el programot, de egyelőre messze nem kapott rá elegendő pénzt.

Több mint 34 milliárd dollár kellene, de ebből 19 milliárd még hiányzik.

Bevezetnék a nemzetközi szolidaritási adót

A válság alatt is boldoguló rétegek adójának szimbolikus növelése erősítené a társadalmi kohéziót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.