Magyar gazdaság

A legnagyobb mozihálózat még kivár

Alig nyitott ki néhány mozi, ami látszik is az árbevételi adatokból, hiszen míg május 6-a és 9-e között a filmszínházak árbevétele 4,2 millió forint volt, 2019 hasonló időszakában 327,7 millió forintot költöttek filmnézésre a moziilátogatók.

Még nincs pontos dátuma, hogy a Cinema City multiplex mozihálózatának 18 egysége mikor nyithat ki

– mondta a Világgazdaságnak Buda Andrea, a cég PR és marketing igazgatója. Mint elmondta, képesek viszonylag gyorsan megnyitni, de a menedzsment még kivár. A Cineworld Group tagjaként a Cinema City Európa második legnagyobb multiplex-üzemeltetője. A fővárosban hat helyszínen, vidéken 12 megyeszékhelyen működtet mozit, 163 teremmel. A mozik a kormány döntése szerint május 1-je óta nyitva tarthatnak, de a kezdet meglehetősen szerényre sikeredett:

a Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint május 6-a és 9-e között a hazai mozik árbevétele 4,2 millió forint volt. Tavaly ugyanezen a hétvégén a korlátozás miatt nem volt árbevétel, 2019 hasonló időszakában pedig 327,7 millió forintot költöttek filmnézésre a moziimádók.

A filmszínházak fő célközönsége a fiatal korosztály, a 12-30 év közöttiek, viszont a jelenlegi szabályok szerint a 18 év alattiak csak úgy ülhetnek be egy filmre, ha felnőtt kíséri őket, akinek van oltási kártyája. Egy kisebb gyerek esetében természetes, hogy a szülővel együtt érkezik, de a tinik többsége ma már egyedül mozik. A Mozisok Országos Szövetsége levelet is írt Gulyás Gergelynek, hogy a következő enyhítési fázisnál ezt vegyék ki a szabályozásból, mert a mozik így nem tudnak ráállni a normál üzemmódra. A tinik a plázákban, iskolákban együtt lehetnek, de a moziba járás most nem egyszerű számukra – vélik a mozisok.

Mivel emiatt alacsony nézőszám várható, ezért a filmforgalmazók is elkezdték eltolni néhány héttel azokat a filmeket, amelyek a fiatal korosztálynak szólnak

– tette hozzá Buda Andrea. Ez a mostani második újranyitás ugyanakkor a tavaly őszihez képest sokkal jobb helyzetből indulhatott volna a filmek szempontjából, mivel az amerikai mozik már nyitva vannak és érkeznek a filmek.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A nézőközönség hiánya miatt csúszni fog például az Oscar-díjas Nomádok földje, a Lelki ismeretek című film és a Szörnyella is. A mozik üzemeltetői abban reménykednek, hogy az ötmillió beoltott után meghallgatásra találnak kéréseik, és további lazítások jönnek.

Arra nézve nincs korlátozás, hogy hányan ülhetnek a termekben, sőt még a maszk használata sem kötelező.

Ugyanakkor a Cinema City azt a döntést hozta, hogy

a vásárlási tranzakciók között hagynak ki egy-egy helyet, vagyis a családok, baráti társaságok közösen, egymás mellett ülve mozizhatnak, de mellettük egy-egy hely üres lesz, hogy ezzel is növeljék a nézők biztonságérzetét.

A Cinema Citynél az állandó dolgozók közül senkit sem kellett elküldeni. Ez közel 150 alkalmazottat jelent, míg a diákmunkások száma több száz fő volt a korábban, őket viszont nem tudták foglalkoztatni a bezárás óta. Ugyanakkor most nagyon nehéz visszacsábítani a diákokat, mivel még mindig bizonytalan a mozik működése, és van aki közben más munkát talált. Talán az 50 százalékuk visszajön, az iskolaszövetkezetekkel már felvették a kapcsolatot – mondta a marketing igazgató.

Az oltási kártya okán tréninget kell tartani a visszatérő diákoknak is, hogy pontosan milyen szabályok szerint fogadhatják el az okmányokat, hiszen a védettségi igazolvány mellett a személyi igazolványt is ellenőrizni kell, ami komoly feladatot jelent majd.

Szegeden például sokszor moziznak román vagy szerb állampolgárok is, vagy Győrben a szlovák állampolgárságúak, és őket is be kell majd engedni, ha van védettségi kártyájuk.

A pandémia alatt kisebb felújítási munkákat végeztek a mozihálózat termeiben, de teljes átalakítás nem volt. Buda Andrea elmondta, hogy a járvány előtt volt egy konkrét felújítási tervük, de ezzel leálltak. Jellemzően egyébként évente 2-3 mozit szokott a Cinemy City renoválni, ez mozinként, bútorcserével együtt meghaladja az egy millió eurót is, de lassan egy éve nulla bevétellel rendelkeznek a Cinema City filmszínházai. Októberben ugyan megnyitott a Mammut 1-es mozi, ami egyébként 2,5 millió eurós beruházást jelentett a hálózatnak. Az élelmiszer jellegű áruk rendelését már elkezdték, és megemlítette: hogy egy átlagos héten országosan 7,5 tonna popcornt fogyasztanak el a moziba járók, ami nagyjából tíz Smart típusú autó súlyának felel meg, és a pattogatott kukoricához továbbá háromezer liter kókuszolajat is rendelnek. Csak az Aréna pláza mozijába egy átlagos héten 20 raklap áru érkezik, nachosból 4,7 tonna fogy egy hét alatt a 18 moziban.

mozi Filmforgalmazók Egyesülete Cinema City
Kapcsolódó cikkek