Magyar gazdaság

Akár sztrájk is jöhet az állami társaságoknál

Közös, összehangolt akciósorozatba fogunk kezdeni – mondta a Világgazdaságnak Kordás László, a MASZSZ elnöke.

Azért hívtuk össze a munkavállalói képviseleteket, hogy egyeztessünk, mert ki kell billenteni a tárgyalásokat a mostani helyzetből. Közös, összehangolt akciósorozatba fogunk kezdeni

– mondta a Világgazdaságnak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, miután pénteken ismét elmaradt a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) fordulója, ezzel pedig tovább csúszik az állami vállalatoknál dolgozó mintegy 100 ezer munkavállaló idei béremelése.

Az érdekképviseleti vezető hozzátette, a kormány korábban ígéretet tett arra, hogy összehívják a KVKF-et, ahol Mager Andrea nemzeti kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter is jelen lesz. Napközben arról volt információjuk, hogy a miniszter valamilyen bejelentést tesz, ám ez is végül elmaradt.

Meghívó nem jött, és bejelentés sem volt. Így egyetlen kormány és minisztérium sem bánhat a munkavállalókkal, vagy a szakszervezetekkel

– fogalmazott Kordás László.

Fotó: Shutterstock

A MASZSZ elnöke emlékeztetett, hogy a legutóbbi tárgyalási fordulóban a kormány szándéka az volt, hogy a munkaadói és munkavállalói oldal folytasson kétoldalútárgyalásokat, de ezt nem tudták elfogadni, mivel attól tartottak, hogy a munkáltatók jó eséllyel mutogatnak majd a kabinetre, hogy nincsen felhatalmazásuk.

Erről levélben tájékoztatták Mager Andreát, egyúttal pedig megkérték Homolya Róbertet, a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (STRATOSZ) elnökét, közvetítsen a miniszter felé, hogy végre érdemben tárgyalhassanak az idei bérekről és béren kívüli juttatásokról, amely nem nélkülözheti a kabinet részvételét – szögezte le az érdekképviseleti vezető.

A MASZSZ péntek délután kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy széleskörű összefogással kell fellépni, és tiltakozó akciókkal figyelmeztetni a döntéshozókat. Kordás László jelezte, hogy a ellenére lehet sztrájkot szervezni, a most meglebegtetett kollektív munkaügyi vita pedig azt jelenti, hogy mindenképpen el kell kezdődnie a bértárgyalásoknak, vagyis a minkáltató nem bújhat ki a tárgyalások alól.

Ha ezek nem hoznak eredményt, akkor pedig megyünk tovább, ami lehet akár egyeztetés a szükséges szolgáltatásokról, akár a sztrájkbizottság megalakítása.

Egyszóval bármi, mert nagyon sok lehetőségünk van – figyelmeztetett Kordás László. Mint hangsúlyozta, visszamenőlegesen január elsejétől, legalább 6 százalékos béremelkedést szeretnének elérni, bár azt is hozzátette, hogy a MÁV-Volán üzleti tervében idén bérfejlesztésre 0 százalék lett betervezve.

Csekély emelés lehet a fővárosi cégeknél

Ez várhatóan 1-2 százalékos emeléshez lehet elegendő.

 

munkavállaló tárgyalás Kordás László Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) kkv bértárgyalások dolgozó
Kapcsolódó cikkek