Magyar gazdaság

Egyre többen fizetnek késve

A piaci szereplők válaszai alapján megfogalmazott prognózis szerint év végére a 360 milliárd forintot is elérheti a késedelmes fizetések összértéke.

Romlott a fizetési fegyelem, a számlák csupán 92 százalékát egyenlítik ki határidőre – állapította meg az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a Covid–19-járvány építési piacra gyakorolt hatását vizsgálva.

A piaci szereplők válaszai alapján megfogalmazott prognózis szerint év végére a 360 milliárd forintot is elérheti a késedelmes fizetések összértéke, ha a helyzet nem javul.

Így a kintlévőségek mintegy fele várhatóan bekerül a lánctartozások körébe is, ezáltal 180-200 milliárd forint válhat kisebb-nagyobb részben soha meg nem térülő követeléssé.

Fotó: Shutterstock

Nőtt az élőmunka-igényes és sokféle szakmunkát követelő épületek, lakásépítések és irodaberuházások kivitelezési ideje, és emelkedtek a megvalósítási költségek is. Áprilistól a kivitelezők tetemes építőanyagár-emelkedéseket tapasztalnak, ennek hatására sokan keresik az olcsóbb beszerzési lehetőségeket, de sok folyamatban lévő, nagy átfutási idejű beruházásnál várhatóan szükségessé válik a szerződéses összegek módosítása.

Az ÉVOSZ szerint

250

ezer lakás felújítására

van esély

Az első fél évre várt közösségi építési beruházási ajánlatkérések és szerződéskötések nagyságrendje elmarad a várakozásoktól, miközben sok magánberuházó kivár.

A lakásépítéssel foglalkozó cégek rendelésállományának volumene viszont meghaladja a pandémia előtti, 2019-es év végi szintet.

Az ÉVOSZ összegzése szerint középtávon évente 250 ezer lakás felújítására és 30-35 ezer építésére van esély. Az építőiparban felgyorsult a digitalizáció, felértékelődött a mérnöki és a szakmunka, az ágazatban számítanak a munkájukat más ágazatban elvesztőkre is.

felmérés építőipar ÉVOSZ
Kapcsolódó cikkek