Magyar gazdaság

Elkapkodták a cégek a 23 milliárdos pályázat forrásait

Csaknem a teljes, 23 milliárd forintos keretet leigényelték a határidőig a cégek az egészségipari Ginop-pályázaton. Több vállalkozás is lélegeztetőgépekhez készítene különböző alkatrészeket vagy csatlakozókat.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a 23 milliárd forint keretösszegű egészségipari felhívásra (Ginop-1.2.15) a határidő lejártáig 64 pályázó jelentkezett együttesen 22,72 milliárdos támogatást kérelmezve – derült ki a Széchenyi 2020 pályázati információs oldal adataiból. Az indulásnak az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. előminősítési tanúsítványa volt a feltétele.

A Ginop-1.2.15-ös konstrukció keretében az egészségipari vállalkozások 30 millió és 2 milliárd forint közötti, feltételesen visszatérítendő támogatásra pályázhattak, 35–80 százalékos támogatási intenzitás mellett.

  • Az előleg mértéke 100 százalék.
  • Az adatok alapján az átlag 355 millió forintot igényelt.
  • A támogatható tevékenységek között szerepel új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, gyártási licenc és know-how beszerzése, infrastrukturális és ingatlanberuházás, valamint tanácsadási és képzési szolgáltatások igénybevétele.

    A projektek 80 százaléka csak abban az esetben finanszírozható pályázati pénzből, ha a Covid–19 szempontjából releváns termék gyártása a cél.

    Lapunk úgy tudja, éppen ezért több vállalkozás is lélegeztetőgépekhez készítene különböző alkatrészeket vagy csatlakozókat.

    Fotó: Shutterstock

    A vonatkozó kormányrendelet szerint a preferált körbe tartozik a vírusfertőzöttek kezeléséhez szükséges gyógyszerek, a megelőzést célzó eszközök és oltóanyagok gyártása, akárcsak a diagnosztikai, kórházi és orvostechnikai eszközök, fertőtlenítőszerek, a járvány terjedésének megakadályozására felhasználható adatgyűjtési és -feldolgozási eszközök.

    Még várni kell a béremelésre az állami cégek dolgozóinak

    Elkezdődtek a tárgyalások a munkaadók, a szakszervezetek és a kormány között az állami társaságok dolgozóinak bérfejlesztéséről. A megugró miatt idén kisebb ütemű reálkereset-növekedésre van kilátás.

     

    vállalat GINOP gazdaság pályázat
    Kapcsolódó cikkek