Magyar gazdaság

Idén 6 százalékkal bővülhetnek a beruházások

Az elemzők a fejlesztések felfutására számítanak a következő hónapokban.

Az idén 6 százalék feletti növekedést várunk a beruházások területén, ami bőven ellensúlyozhatja a tavalyi 3,8 százalékos visszaesést – értékelte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggeli adatát Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A KSH mérése szerint az idei első negyedévben 2,5 százalékkal bővültek a beruházások az előző évhez képest, negyedéves alapon 0,5 százalékos volt a szektor növekedése. Suppan Gergely előzetesen 1-3 százalék közötti növekedést prognosztizált, így a tényadat megfelel a várakozásnak.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője a következő negyedévekben a gyenge bázis miatt a beruházások gyors növekedésére számít éves alapon.

A közös uniós hitelfelvétel, illetve az új uniós költségvetési ciklus beindulása előbb-utóbb jelentős forrásokat biztosíthat a fejlesztésekhez, így arra számítunk, hogy a beruházások az idei évben a gazdasági növekedést pozitívan befolyásolják majd

– fűzte hozzá a szakértő.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az első negyedéves adat nem jelenti a fejlesztések jelentős növekedését, de a beruházások magas szinten alakulását igen – mutatott rá Regős Gábor. Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy a rendelkezésre álló olcsó források bősége ellenére a vállalkozásoknál a beruházások volumene csökkent és ezt csak az állami beruházások felpörgetése tudta ellensúlyozni.

A beruházások volumene idén meghaladhatja a járvány előtti szintet – húzta alá Suppan Gergely.

A teljesítmény 53 százalékát képviselő építési fejlesztések 1 százalékkal csökkentek, a 46 százalékot kitevő gép- és berendezésberuházások 7 százalékkal emelkedtek, ez utóbbi héttizede importból származott.

A beruházási teljesítmény több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések 6,3 százalékkal csökkentek, amiben meghatározó szerepet játszott, hogy a külföldi érdekeltségű vállalkozások továbbra is visszafogták beruházásaikat. Ugyanakkor a beruházások 13 százalékát költségvetési szerveknél a fejlesztések 30,6 százalékkal emelkedtek a bázisidőszakhoz képest, ezen belül a központi közigazgatási szervek tárgyieszköz-beszerzései közel megduplázódtak.

fejlesztések KSH beruházások
Kapcsolódó cikkek