Magyar gazdaság

Kevesebb bort adunk el külföldre, de megkérjük az árát

Emelkedik az idén a bor termelői ára az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) mérései szerint.

A belföldön eladott, földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott (OFJ) borok értékesítési ára csaknem 6 százalékkal, 23,2 ezer forintra nőtt hektoliterenként január és április között az előző év azonos időszakához viszonyítva. A fehér OFJ-borok feldolgozói értékesítési ára csaknem 15 százalékkal, 21,1 ezer forintra nőtt, a vörös- és rozéboroké 1 százalékkal, 26,5 ezer forintra csökkent.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az exportált, földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatti, földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára csaknem 24 százalékkal, azaz hektoliterenként 27,2 ezer forintra, az OFJ-fehérboroké 17 százalékkal, 23,6 ezer forintra, a szintén oltalom alatti, földrajzi jelzéssel ellátott vörös- és rozéboroké pedig 31 százalékkal, 27,1 ezer forintra nőtt.

Az oltalom alatt álló eredetmegje­löléssel ellátott (OEM) borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára 8 százalékkal, hektoliterenként 95,7 ezer forintra emelkedett, a szintén OEM-es vörös- és rozéborok közül az egriek értékesítési átlagára hektónként 45,5 ezer forint volt, vagyis itt nem történt számottevő változás. A villányi borok hektoliterre vetített átlagára csaknem 9 százalékkal, 68 ezer forintra nőtt.

Az exportban a tokaji fehérborok értékesítési átlagára 61,4 ezer forint volt, csaknem 4 százalékkal emelkedett hektoliterenként 2021. január–április között az egy évvel korábbihoz képest. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott egri vörös- és rozéborok átlagára 10 százalékkal, 53,2 ezer forintra nőtt.

A KSH adatai szerint Magyarország pezsgő nélkül számolt bor-külkereskedelmi egyenlege mennyiségben és értékben is pozitív volt az idei első két hónapban, de csökkent: mennyiségben 31, értékben pedig 7 százalékkal volt kisebb, mint az előző év hasonló időszakában. A borexport mennyiségben 31 százalékkal, 135,7 ezer hektoliterre, értékben 10 százalékkal, 2,1 milliárd forintra mérséklődött.

A magyar borexport kétharmadát tette ki a lédig, vagyis a palackozás nélkül, folyóborként értékesített ital, de ezek exportja is csökkent 39 százalékkal, 89,2 ezer hektoliterre, a kivitel értéke pedig 24 százalékkal, 4,9 milliárd forintra esett. A KSH adatai szerint Magyarország borimportja a 2021. január–februári időszakban 7,8 ezer hektoliterre csökkent az egy évvel korábbihoz képest, 98 százaléka palackos kiszerelésű volt. Összértéke, 34 százalékkal csökkenve, 0,4 milliárd forintot tett ki.

borárak borexport bortermelés
Kapcsolódó cikkek