Magyar gazdaság

Kilőtt az infláció áprilisban

A dohány és az üzemanyag drágulása 5 százalék fölé nyomta a fogyasztói árak emelkedését.

Áprilisban 5,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. A Világgazdaság elemzői konszenzusa jelentős emelkedést várt, azonban csupán 4,9 százalékig növekvő inflációval számolt – emlékeztetőül: márciusban 3,7 százalék volt a drágulás üteme.

Öt százalék közelében az infláció

A Magyar Nemzeti Bank a tavaszi gyors inflációt átmeneti tényezőnek tartja, azonban egyre több jel mutat arra, hogy tartósan erős drágulási ütemmel szembesülhetünk.

  • A szeszes ital-dohányáru 12,2 százalékkal drágult, ami többségében a dohány jövedékiadó-emelésének tudható be.
  • Az üzemanyagok 39,2 százalékkal drágultak egy év alatt.
  • Az elmúlt évek lassú áremelkedési trendjével szemben a tartós fogyasztási cikkek gyors, 3,4 százalékos drágulást mutattak.
  • Fotó: Shutterstock

    A 4,6–5,5 százalékos sávba várta az áprilisi inflációt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank márciusi Inflációs jelentésében jelezte:

    a tavaszi gyors áremelkedést átmeneti tényezők okozzák, így nincs szükség monetáris politikai beavatkozásra.

    Az MNB szorosan követi, hogy beépülnek-e az alapfolyamatokba az átmeneti tényezők, és amennyiben szükséges, lépéseket tesz.

    A maginfláció 3,1 százalék volt, ami jelentősen alacsonyabb az előző havi 3,9-nél. A mutató csökkenése a módszertan változásának tudható be, a szeszes ital-dohányáru termékkategóriát törölte a maginflációs körből a KSH.

    KSH maginfláció üzemanyag dohányáru infláció szeszesital fogyasztási cikkek MNB fogyasztói árak
    Kapcsolódó cikkek