Magyar gazdaság

Kína elvágja a gazdasági köteléket Ausztráliával

Szerintük egyes ausztrál tisztségviselők hidegháborús beállítottságtól vezérelve megzavarták a két ország közötti kapcsolatot.

A kínai kormány határozatlan időre felfüggeszti a magas szintű gazdasági kapcsolatait az ausztrál kormánnyal. A döntés nem éppen előzmény nélküli, a két állam közötti párbeszéd már egy ideje felfűtött hangnemben zajlik – adta hírül a Reuters.

Kína szerint Ausztráliának gyógyszerre lenne szüksége

A kínai külügy szerint Ausztrália egy beteg ország, miközben ezt éppen másokkal akarja elhitetni.

A Kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) csütörtöki, szűkszavú közleménye szerint Peking egyelőre meg nem határozott ideig leállít minden, a Kína és Ausztrália közötti stratégiai gazdasági párbeszédről szóló keretmegállapodás égisze alá tartozó tevékenységet.

A bizottság a döntést azzal indokolta, hogy az utóbbi időben egyes ausztrál kormányzati tisztségviselők hidegháborús beállítottságtól és ideológiai diszkriminációtól vezérelve egy sor intézkedéssel zavarták meg a két ország közötti kapcsolatokat és együttműködést.

Az elsősorban a előmozdítását célzó kétoldalú gazdasági párbeszéd legelső ülését 2014 júniusában tartották, de a megállapodás keretében a felek legutoljára 2017 szeptemberében ültek tárgyalóasztalhoz.

Fotó: Shutterstock

A csütörtökön közölt döntés vélhetően válaszlépés arra, hogy Canberra két héttel korábban felmondta a kínai Egy övezet, egy út globális gazdasági-infrastrukturális kezdeményezés ausztrál részről kötött megállapodásait.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő április 22-i sajtótájékoztatóján elmondta:

Kína kifogást tett az ügyben Ausztráliánál, és fenntartja a jogot, hogy további ellenlépéseket tegyen.

Vang az ausztrál lépést a kétoldalú együttműködésbe történő önkényes beavatkozásnak nevezte, amellyel szerinte Ausztrália súlyosan megsértette a kínai–ausztrál kapcsolatokat, valamint a két ország közötti kölcsönös bizalmat. A canberrai szövetségi kormány ugyanis az egyik ausztrál állam Kínával kötött megállapodását semmisítette meg arra hivatkozva, hogy az nincs összhangban az ország külpolitikai céljaival.

A kínai–ausztrál kapcsolatok az utóbbi években egyre feszültebbé váltak.

Még 2018-ban Canberra nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva kizárta a Huawei kínai telekommunikációs óriást az ötödik generációs (5G) mobilhálózata kiépítéséből, jóllehet a kínai vállalat számos alkalommal tagadta az eredetileg az amerikai fél által felhozott nemzetbiztonsági vádakat. A viszony tovább mérgesedett azt követően, hogy Scott Morrison ausztrál miniszterelnök tavaly vizsgálatot sürgetett az új típusú koronavírus eredetének feltárására. A kínai vezetés válaszul gazdasági szankciókat alkalmazott, akadályozva egy sor ausztrál termék – a többi között bor, szén és marhahús – behozatalát.

Rivalizáló partnerség Kína és az USA között?

A koronavírus-járvány okozta recesszióból várhatóan lassú lesz a kilábalás folyamata, és a világgazdaság is deszinkronizált szakaszban van.

 

Ausztrália megszüntet kormány Kína minisztérium gazdasági Kapcsolat
Kapcsolódó cikkek