Magyar gazdaság

Legális munkaerő-migrációt szorgalmaz az unió

EP-képviselők szerint a szabályozott bevándorlás megszüntetné az egyes ágazatok munkaerőhiányát, és segítene felszámolni az embercsempészetet.

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön nagy többséggel jelentést fogadtak el, amelyben leszögezik, hogy szükség van a legális migrációs csatornák létrehozására az Európai Unióban, mert az

előmozdítaná a szabályos bevándorlást, megszüntetné az egyes ágazatok munkaerőhiányát, és segítene felszámolni az embercsempészetet.

A képviselők többsége szerint a meglévő uniós és nemzeti jogszabályokat felül kellene vizsgálni, hiszen azok az unión kívüli országokból érkezők esetében jelenleg csak a magasan képzett dolgozókra és a multinacionális vállalatoknál foglalkoztatottakra terjednek ki, míg az alacsonyabb bérezésű munkavállalókra csak az idénymunkásokról szóló irányelv vonatkozik.

Fotó: Shutterstock

Az úgynevezett saját kezdeményezésű EP-jelentés szerint a biztonságos, szabályos és jogszerű migráció mind a küldő, mind a fogadó ország számára előnyökkel jár. Az agyelszívást mint a küldő országok számára káros jelenséget az úgynevezett körkörös migráció bevezetésével kezelnék. Ilyenkor a munkavállaló bizonyos idő múltán hazatér, majd később ismét távozhat munka céljából.

A képviselők a tagállamok ágazati munkaerőhiányának jobb kezelésére az összes ágazatot és foglalkoztatási szintet lefedő készségbázis létrehozást indítványozzák a munkakeresők és a munkaadók számára, ez kiterjedne az EU-n kívüli országokból érkezőkre is.

A jelentés emellett az oklevelek, bizonyítványok és egyéb szakmai képesítések értékelésének és elismerésének elősegítését és felgyorsítását is javasolja.

szabályozott bevándorlás migráció Európai Unió Európai Parlament munkaerő-migráció munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek