Magyar gazdaság

Magasabb bérrel csábítják vissza a vendéglátósokat

Jókora kereslet tapasztalható a szakmunkások iránt.

A hagyományosan erős év eleji álláshirdetéseknek megfelelően 26-ból 24 területen mértünk növekedést. Január óta a legnagyobb keresletbővülés a vendéglátásban volt, ahol mintegy négy és félszeresére nőtt az új állások száma – mondta a Világgazdaságnak Karácsony Zoltán, a HR Portál álláspiaci szakértője. A szakember hozzátette, hogy a távmunkák, projektmunkák területén több mint kétszer annyi állásból válogathatnak már a munkavállalók, mint az év elején.

Jókora kereslet tapasztalható a szakmunkások iránt, ahogy a beszerzés és a logisztika területén is érezhetően megnőtt az álláshirdetések száma. Az építőipari kereslet ugyanakkor stagnál – emelte ki az álláspiaci szakértő.

Karácsony Zoltán kifejtette: úgy becsülik, hogy a vendéglátóiparban a korábbi munkavállalók fele volt kénytelen más területen munkát vállalni a járvány időszaka alatt.

Mivel a vendéglátás az egyik legkevésbé jól fizető terület, a szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy a pandémia alatt máshol munkát vállalók mintegy harmada meg is marad egy más, jobb kereseti lehetőséget nyújtó, biztonságosabb területen, ez pedig az iparág összes munkavállalójának a 15 százaléka is lehet.

Fotó: Kallus György / VG

A dolgozók visszacsábításához azonban mindenképpen bérnövelésre lesz szükség. A költségnövekedés pedig valószínűleg meg fog jelenni a vendéglátás és a szolgáltatások áraiban is, amit a fogyasztóknak kell majd megfizetniük

– mutatott rá Karácsony Zoltán.

A szakember arról is beszélt, hogy az elmúlt egy év nyertese az ételkiszállítás volt Magyarországon, ez az időszak akkora lökést adott az érintett vállalatoknak, hogy a két nagy szolgáltatóplatform csaknem megduplázta az árbevételét, három-öt éves fejlődési időszakot átugorva. Ősszel a szolgáltatók feltehetően újra meg tudják közelíteni az idei év eleji számaikat. Tehát ha időlegesen csökken is az igény az ételfutárokra, várhatóan ismét megnő irántuk a kereslet az év végéhez közeledve – jelezte előre az álláspiaci szakértő.

Újra munkaherőhiány lehet Magyarországon

A munkaerő iránti kereslet összességében még nem érte el a járványhelyzet előtti szintet, és szektoronként is eltérő képet mutat a piac, de már vannak olyan területek, ahol újra munkaerőhiány van – mondta Juhász Csongor, a Prohuman munkaerő-kölcsönző cég ügyvezető igazgatója. A szakember szerint hamarosan újra szükség lesz külföldi munkaerőre a hazai kereslet kielégítéséhez, mivel az élelmiszeriparban, a feldolgozóiparban és bizonyos kereskedelmi területeken sincs elég ember. A nyáron várható nyitással és a balatoni turizmus beindulásával újabb több ezer emberre lesz hirtelen szükség.

 

vendéglátás turizmus munkavállalók szakmunkások béremelés munkaerőpiac ételkiszállítás munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek