Magyar gazdaság

Már több mint tízezren kértek támogatást új munkaerőre

A munkáltatóknak legalább 5 hónapig foglalkoztatniuk kell a program keretében felvett új munkavállalójukat.

A Vállalatok munkaerő támogatása programnak köszönhetően nagymértékben nőtt a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetűek iránti munkaerő-piaci keresletet.

A tavaly október óta elérhető lehetőség mostanáig mintegy 10 ezer fiatal vagy alacsonyabb végzettségű álláskereső elhelyezkedését segítette

– mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hozzátette, a válságkezelés eredményességét igazolja és a gazdaság sikeres újraindítását alapozza meg, hogy ma már többen dolgoznak Magyarországon, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt.

Fotó: Shutterstock

Hazánk nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan teljesít a foglalkoztatási mutatók javításában.

A munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítése érdekében az elmúlt évtizedben megtett közös erőfeszítéseknek is köszönhetően jelenleg közel 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon – mondta Bodó Sándor. A tárca a foglalkoztatás további bővítése érdekében szükségesnek tartja az elhelyezkedési esélyek szempontjából nehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportok célzott támogatását. A Vállalkozások munkaerő támogatása 2020 ősze óta ösztönözi a munkáltatókat a kevésbé képzettek és a 25 év alattiak alkalmazására, általa összesen akár 25 ezer álláskereső juthat munkához.

A munkáltatóknak legalább 5 hónapig foglalkoztatniuk kell a program keretében felvett új munkavállalójukat.

Bodó Sándor kiemelte: a támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási – fele, de legfeljebb 100 ezer forint lehet.

A munkaadók tehát álláskeresőnként összesen akár félmillió forint támogatásban is részesülhetnek.

A programnak köszönhetően már munkába álltak kétharmada fiatal, egyharmaduk pedig alacsony iskolai végzettségű. A legtöbben Bács-Kiskun, Békés és Hajdú-Bihar megyékben találtak állást, főként a kereskedelemben és a gépjárműjavításban (23 százalék), az építőiparban (21 százalék), a feldolgozóiparban (16 százalék) és a vendéglátásban (11 százalék). Az álláskeresők többsége – közel 5 ezer fő – mikro- és kisvállalkozásnál helyezkedett el, így a támogatás tovább erősíti a kkv-szektort is.

A Vállalkozások munkaerő támogatása programra folyamatosan lehet jelentkezni a helyileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. A részletes feltételek és dokumentáció a munka.hu honlapon érhető el.

Már csak alig egy hétig kérhető bértámogatás a kutatási területekre

Eddig közel 1300 cég vagy intézmény kért segítséget több mint 17 ezer munkahely megőrzéséhez összesen 13 milliárd forint értékben.

 

munakerő támogatás fiatal hátrányos helyzetű Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)
Kapcsolódó cikkek