Magyar gazdaság

Miniszteri biztos felel a Balaton élővilágáért

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kapta a megbízást.

Nagy István agrárminiszter Szári Zsolt Balázst nevezte ki – 2021. május 1. napjától a kinevezés visszavonásáig, de legfeljebb két évre – a Balaton élővilágának megóvásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztossá – derült ki a hétfő későn este megjelent Hivatalos Értesítőből. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként tevékenykedő miniszteri biztos feladata, hogy

  • közreműködjön a Balaton növény- és állatvilágának, valamint a víz minőségének megóvásához kapcsolódó,
  • az agrárminiszter feladatkörébe tartozó szakmai feladatok összehangolásában,
  • segítse elő a Balaton és a Kis-Balaton vízgyűjtő területein lévő szennyező források azonosítását,
  • tegyen javaslatot a Balaton medrének rekultivációjával kapcsolatos állami feladatok megvalósíthatóságára,
  • valamint segítse elő a balatoni halak gasztronómiai népszerűsítését.
  • Mindezekről rendszeresen tájékoztatnia kell az agrárminisztert, illetve havonta írásbeli beszámolót kell készítenie.

    Szári Zsolt
    Fotó: Varga György / MTI

    A miniszteri utasításban az is szerepel, hogy a miniszteri biztos feladatainak ellátása során együttműködik a Balaton Fejlesztési Tanáccsal, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel, a Balatoni Hajózási Zrt.-vel, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-vel, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetével, a Zala Megyei Kormányhivatallal, a Somogy Megyei Kormányhivatallal, a Veszprém Megyei Kormányhivatallal, a Fejér Megyei Kormányhivatallal, az Országos Vízügyi Főigazgatósággal, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával, a Magyar Országos Horgász Szövetséggel, továbbá a Balatoni Szövetségen keresztül az érintett civil szervezetekkel.

    Kis-Balaton Szári Zsolt Balázs Balaton Nagy István növény- és állatvilág élővilág Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
    Kapcsolódó cikkek