Magyar gazdaság

Nem örülnének a brit marhatartók az ausztrál vámmentességnek

Hamarosan célegyenesbe érhetnek a brit–ausztrál kereskedelmi tárgyalások, a déli kontinens élelmiszeráruinak tervezett vámmentessége azonban komoly belpolitikai feszültséget okoz, többek közt a függetlenséggel kacérkodó Skóciában.

Boris Johnson brit kormányfő támogatja az elképzelést, hogy a majdani kereskedelmi megállapodás keretében az ausztrál termelők vámmentesen férjenek hozzá az Egyesült Királyság élelmiszerpiacához.

A tervről komoly vita alakult ki, és az élelmiszerszektorban komoly az ellenállás, például a húságazatban tartanak az olcsó ausztrál marhahús megjelenésétől.

Ráadásul ez lesz az első kereskedelmi megállapodás, amelyet a britek kötni készülnek az Európai Unióból (EU) való kilépés után, ami mintául szolgálhat más országok viszonylatában is.

Liz Truss kereskedelmi miniszter arra készül, hogy már a jövő hónap elején átfogó megegyezést ér el az ausztrálokkal, többek közt a vámmentességről, és élvezi a miniszterelnök támogatását – írta a Times. A behozott ausztrál marhahús után jelenleg 20 százalékos vámot kell fizetni, és a tervek szerint ezt 15 év alatt nullára vinnék le, az EU-viszonylat szintjére. Egyes befolyásos kormánytagok, mint George Eustice környezetvédelmi miniszter és Michael Gove, a kormány munkáját szervező kabinetminiszter a lap szerint osztják a brit termelők aggodalmait.

Fotó: Takeyuki Hitokoto / AFP

A Whitehallt áthatja a liberalizáció és az általa megjelenő precedens miatti aggodalom. Amiről Ausztráliával megegyezünk, az mintává válhat a tárgyalásokon más országokkal is, különös tekintettel Amerikára

– idézett a lap egy név nélkül nyilatkozó kormányforrást.

A kereskedelmi miniszter támogatói szerint azonban

hiba volna nem bátran lépni, hiszen ez azt az üzenetet küldené, hogy az Egyesült Királyság hiába lépett ki az EU-ból, nem tud önálló szereplővé válni a világpiacokon.

Ha nem nyitnak, az csökkenti London esélyeit arra is többek közt, hogy csatlakozzon a Transz-csendes-óceáni Partnerség szabadkereskedelmi megállapodáshoz, amelynek Ausztrália és Új-Zéland oszlopos tagjai. Az élelmiszeráruk tarifamentességéért cserébe Canberra is vámokat nyesne, például a brit autókra, és tágabbra nyitná a kaput a brit befektetések előtt.

Az ausztrál kérdés belpolitikai szempontból is érzékeny, különösen Skóciában, pedig a déliek a whisky vámját is csökkentenék. A skót választásokon győztes Skót Nemzeti Párt felhasználhatja a függetlenségi törekvései melletti érvként.

A javasolt megegyezés óriási fenyegetést jelent a skót mezőgazdaság számára. Lerombolja a gazdaközösségeket, melyeket képviselek, önmagára brit kormány ezt nem írhatja alá

– mondta John Swinney skót kormányfőhelyettes.

Brexit Ausztrália vámmentesség kereskedelmi megállapodás Nagy-Britannia húsipar Skócia
Kapcsolódó cikkek