Magyar gazdaság

Rekordot döntött a Maersk

A világ legnagyobb tengerhajózási vállalata megerősítette a múlt héten közölt előzetes adatait.

A dán A. P. Moller – Maersk arra számít, hogy az első negyedévben a tengeri árufuvarozásban felmutatott kiugró teljesítménye az év hátralévő részére is kiterjed majd.

A világ legnagyobb tengerhajózási vállalata megerősítette a múlt héten közölt előzetes adatait, ezek szerint első negyedéves árbevétele 30 százalékkal 12,4 milliárd dollárra nőtt, s erre alapozva megismételte 2021-re vonatkozó optimista profitkilátásait.

Soren Skou vezérigazgató kiemelte, hogy egyes szállítási irányokban a konténerek iránti soha nem látott mértékű kereslet egyelőre nem látszik enyhülni. Példaként a Kínából az Egyesült Államokba irányuló, az év első három hónapjában 40 százalékkal emelkedő forgalmat hozta fel.

Fotó: AFP

A szűk keresztmetszet összességében kapacitás- és felszereléshiányhoz vezetett, mindez rekordszintre emelte a fuvardíjakat, és ebben csak a negyedik negyedévet követően várható érdemi enyhülés, a jelenlegi dinamika számításaik szerint az év végéig kitart – tette hozzá Skou. A többi között ezekre a tényezőkre hivatkozott a Maersk, amikor 8,5–10,5 milliárd dollárról 13–15 milliárd dollárra emelte az üzleti évére vonatkozó kamat, értékcsökkenés és amortizáció leírása előtti (EBITDA) eredményét. A becslés már csak azért is reálisnak látszik, mert a vállalat megerősítette:

az EBITDA az első negyedévben több mint két és félszeresére, 4 milliárd dollárra nőtt éves alapon.

Emellett a konténerkereslet ez évi globális növekedésére vonatkozó előrejelzésüket is 5–7 százalékra emelték a megelőző jelentésben szereplő 3–5 százalékról. Skou hangsúlyozta, hogy a járvány átmenetileg gazdasági előnyöket hozott a tengeri áruszállításban, ez azonban jelentős üzemeltetési költségekkel párosul.

A Maersk a megugró szabad készpénzállományát felhasználva felgyorsítja a korábban elindított 1,6 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programját, emellett egy újabbat is elindít 5 milliárd dolláros értékben, 2023-as lezárással. A bejelentést követően a vállalat részvényei 6,5 százalékot drágultak, ezzel pedig rekordmagasságba emelkedett az árfolyam.

tengerhajózás Maersk gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek