Magyar gazdaság

Új feladatokat kapott a koncessziós iroda

Hulladékgazdálkodási és a közutakat érintő teendők is felkerültek az állami szerv listájára.

A Nemzeti Koncessziós Iroda feladatköre kibővült a hulladékról szóló törvény szerinti állami hulladékgazdálkodási, továbbá az országos közutak és műtárgyaik létrehozása és működtetésével kapcsolatos közfeladatokkal – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

Mint a Világgazdaság már beszámolt, a hulladéktörvény februári módosítása alapján a hulladékgazdálkodásnak koncessziós rendszerben kell majd működnie. Ennek érdekében az állam hulladékgazdálkodási közfeladat gyakorlásának jogát kizárólag egységesen, egy eljárásban, egy és ugyanazon koncesszor részére meghatározott időre átengedheti.

Fotó: Shutterstock

E koncessziós társaságot közszolgáltatási díj, a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásáért szedhető díj, továbbá a tevékenységével összefüggően adott nagyságú részesedés illetve a termékdíjból, a visszaváltási rendszerrel összefüggő díjból, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerből származó bevételekből, és a fenntartási költségekből. A társaságé a tulajdonába kerülő hulladék értékesítéséből származó árbevétel is. A koncessziós társaság még nem jött létre, szerepkörére pályázatot fognak kiírni.

A hulladékgazdálkodási hatóság a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A Nemzeti Koncessziós Iroda a tavaly szeptemberi kormányrendelet alapján a miniszterelnök kabinetfőnöke által irányított központi hivatalként működő központi költségvetési szerv, amely gazdasági szervezettel nem rendelkezik.

Fotó: Shutterstock

Többek között az iroda állítja össze a költségvetés és a koncessziós törvény szerinti gazdasági, társadalmi, jogi hatástanulmányokat, döntéselőkészítő dokumentumokat, továbbá javaslatot tesz a miniszterelnök kabinetfőnökének egyes kizárólagos állami gazdasági tevékenységek gyakorlása jogának időleges jogának koncessziós szerződés keretében történő átengedésére, illetve a koncessziós eljárás lefolytatására.

Ha a kormányrendelet arra kijelöli, akkor lebonyolítja az érintett koncessziós eljárást, amelynek végén megköti pályázat győztesével a szerződést is.

hulladékgazdálkodás Magyar Közlöny
Kapcsolódó cikkek