Magyar gazdaság

Változások a hipabevallassal kapcsolatban

Az idei évtől a helyi iparűzési adóról (hipa) szóló bevallást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) kell benyújtani. Az erre szolgáló 20HIPA jelű nyomtatványt 2021. május 31-ig elektronikusan kell a NAV-hoz beküldeni, az adót azonban az önkormányzat erre szolgáló számlájára kell befizetni.

Fotó: Shutterstock

Két fontos kivétel, hogy a 2021-et megelőző évekre vonatkozó, ideiglenes jellegű iparűzési tevékenységről szóló bevallásokat továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz kell benyújtani. Továbbá azok a magánszemély vállalkozók, akik nem egyéni vállalkozóként végzik tevékenységüket, a hipabevallást papíralapon, az önkormányzati adóhatósághoz is benyújthatják.

A beérkezett hipabevalláson a összefüggés-vizsgálatokat végez. A hipanyomtatvány kitöltésekor megjelenő ellenőrzéseken és hibavizsgálatokon azok a bevallások is keresztülmennek, amelyeket az adózók vagy képviselőik gépi úton, nem az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram használatával küldenek be.

Az ellenőrzés eredményétől függően a NAV értesítést küld arról, hogy a bevallást az érintett önkormányzathoz továbbította vagy tájékoztat az azonosított hibák listájáról. A hibák javítása után a bevallást újból be kell nyújtani.

A NAV-nál 2016-tól állnak rendelkezésre a hipabevallások, ezért ha valakinek az elévülési időn belül, 2014-re vagy 2015-re vonatkozóan kell önellenőrzést benyújtania, esetleg hiányzó bevallását pótolnia, akkor azt a 2016-ra kialakított 16HIPA jelű nyomtatványon teheti meg.

hipa Önkormányzat NAV befizetés helyi iparűzési adó 14 hónapi befizetés bevallás
Kapcsolódó cikkek