Magyar gazdaság

Véget ér az ingyenes parkolás

A hitelmoratóriummal kapcsolatos vitában nem tudja a kormány a bankok álláspontját támogatni, így augusztus 31-ig fennmarad.

Az ingyenes parkolás vasárnap éjfélkor lejár, és a kormány nem hosszabbítja meg ezt a járványügyi intézkedést, ennek értelmében jövő hét keddtől ismét fizetni kell a parkolásért

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Hozzátette, a hitelmoratóriummal kapcsolatos vitában nem tudja a kormány a bankok álláspontját támogatni,

így augusztus 31-ig fennmarad a hitelmoratórium lehetősége, amelyet egy hosszabb átmeneti időszak követ majd. A miniszter elmondása szerint azért van szükség a kivezető törvényre, hogy egyes intézkedések, mint például a hitelmoratórium lehetősége, vagy a lejáró okmányok meghosszabbított érvényessége a rendkívüli jogrend után is érvényben maradjanak. A rendkívüli jogrend egyébként legkésőbb a parlament őszi ülésszakának megkezdését követő 15. napig marad fenn.

Fotó: MTVA

Jelenleg több mint 4,8 millióan kapták meg legalább az első oltást, közülük 2,8 millióan már a másodikat is, és várhatóan a pünkösdi hétvégén elérik az ötmillió beoltottat, amely újabb enyhítéseket hoz magával, mivel a korlátozó intézkedések feloldása egyelőre oltáshoz kötött. A kormány a szerdai ülésén döntött az ingyenes parkolás megszüntetéséről és a hitelmoratórium meghosszabbításáról, néhány intézkedés esetében azonban szükségesnek látta az operatív törzzsel való egyeztetést, így a további enyhítésekről péntek reggel ad tájékoztatást a miniszterelnök.

A legutóbbi ülésén arról is döntött a kormány, hogy nem vesz részt a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében, mivel 2022 végéig több mint 10 millió nyugati vakcina áll majd Magyarország rendelkezésére.

A kormány szerint le fog lassulni az oltási program az 5 millió beoltott után, és csak a legoptimistább becslések szerint fogja elérni a 6 milliót Magyarországon a beoltottak száma.

A miniszter kiemelte, ha ősszel szükség lenne újraoltásra, akkor is rendelkezésre áll kellő mennyiségű vakina, így nem indokolt, hogy 120 milliárdot kifizessen a kormány újabb, felesleges vakcinák beszerzésére.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy

bár Magyarország legyőzte a járvány harmadik hullámát, még nincs vége a pandémiának, a vírus továbbra is fertőz.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint már azok is megkaphatják a vakcinát, akik 3 hónapon belül átestek a fertőzésen.

járvány Kormányinfo Gulyás Gergely parkolás
Kapcsolódó cikkek