Magyar gazdaság

Egymilliót kaphat vissza a legtöbb család

Nem lóg ki a kormány eddigi adópolitikájából a bejelentetett személyi jövedelemadó visszatérítése, a családi adókedvezmény és a négy gyerekes anyák szja-mentessége két szemléletes példa arra, hogy a magyar adópolitikának hangsúlyos eleme a családok támogatása

– mondta lapunknak Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője, miután a miniszterelnök a Világgazdaság konferenciáján bejelentette, hogy a 2021-ben befizetett összegét visszautalják a gyermekes szülőknek. A szakember szerint a 800 ezer forintos értékhatár egyrészről a kormány nagyvonalúságát is jelzi, viszont azt is mutatja, hogy egy széles társadalmi csoportnak kíván kedvezményeket biztosítani.

Egy nappal később a kormányinfón váratlanul megjelenő Orbán Viktor viszont már arról beszélt, hogy

a kabinet nemzeti konzultációt indít, és a válaszoktól teszi függővé a közel 600 milliárdos összköltségű adó- visszatérítést. A kormányfő egyértelművé tette azt is, hogy csak a befizetett adót téríti meg az állam.

Az adószakértő szerint ebben az esetben a családoknak azzal is tervezniük kell, hogy miként tudják a visszatérítés összegét optimalizálni. A jelenlegi adószabályok alapján ugyanis a családi kedvezmény a szülők között megosztható és a személyi jövedelemadóval szemben fel nem használt családi kedvezmény társadalombiztosítási járulékkedvezményként is érvényesíthető.

Fotó: Shutterstock

Kántor Balázs, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda adójogi csoportvezetője a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy

a bruttó átlagkereset 435 200 forint volt márciusban, egy gyerekkel számolva az egy havi szja pedig 55 280 forint lehet a kedvezményt igénybe vevő szülőnél, a másik szülő adója 62 280 forint, tehát havonta 120 559 forint is lehet a kedvezmény.

Fischer Ádam, a Niveus Consulting Group jogi partnere pedig úgy számolt, hogy bruttó 300 000 forintos fizetésnél a kedvezmény havi 45 000 forint, ami éves szintre vetítve 540 000 forintot jelent. Ez a szám már csak azért is érdekes, mivel idén januárban a havi mediánbér ennél az összegnél is magasabb volt, a munkáltatók teljes körénél az év elején 319 000 forintot tett ki.

A Niveus szakértője jelezte, hogy számos kérdés tisztázásra vár, de a bejelentésben használt fogalmak – szülő, kereső – egyaránt arra utalnak, hogy csak a fizetést lehet figyelembe venni, az osztalékbevételt nem. Ez összhangban állna a családi kedvezmény rendszerével, amelyet nem lehet levonni az osztalékbevételből. Ugyanez vonatkozik az ingatlan bérbeadásból szerzett bevételre, amely szintén nem tekinthető kereső tevékenységnek. A visszatérítés technikai megoldásáról Kántor Balázs úgy vélekedett, hogy adóhatóság mellett szól, hogy adatok ugyanakkor ott állnak rendelkezésre, ezért sem valószínű, hogy egy számlaszám bejelentésénél bonyolultabb adminisztrációra lenne szükség, persze, ez majd a feltételektől függ – mutatott rá.

gazdaság újraindítása család szja gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek