Magyar gazdaság

Év végéig maradnak a SZÉP-kártya-juttatás kedvező szabályai

A Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) kedvező adózási szabályainak alkalmazását a jogalkotó 2021. június 30-ról a teljes adóévre meghosszabbította – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A jogszabály módosítás értelmében 2021 második félévében is alkalmazhatók a munkavállalóknak kedvezőbb szabályok.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az törvény 71. § (1) bekezdésétől eltérően szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint, vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint, szabadidő alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint összegig számít béren kívüli juttatásnak, munkáltatónként külön-külön.

Ha például a munkáltató az első félévben adott a munkavállalójának 200 ezer forint összegben a szálláshely alszámlára támogatást, akkor nincs akadálya annak, hogy a második félévben is adjon ugyanennyit.

Nincs akadálya annak sem, ha a munkavállaló 200 ezer forint összegben kapott vendéglátás alszámlára támogatást az első félévben, majd a második félévben új munkája, munkáltatója lesz, ahonnan kaphat 265 ezer forint összegben további támogatást a vendéglátás alszámlájára.

Az Szja törvény 70. § (8) bekezdésétől eltérően az éves rekreációs keretösszeg költségvetési szerv munkáltató esetén évi 400 ezer forint, más munkáltató esetében évi 800 ezer forint.

A SZÉP-kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatást nem terheli szociális hozzájárulási Szintén nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni az Szja törvény szerinti reprezentáció és üzleti ajándék juttatása után sem.

alszámla széchenyi pihenő kártya szép-kártya
Kapcsolódó cikkek