Magyar gazdaság

Jegybanki célérték fölé emelkedett a brit infláció

A brit fogyasztói árak inflációs rátája májusban éves szinten 2,1 százalékra emelkedett, az áprilisi 1,5 százalékról, ami 2019 júliusa óta a legmagasabb. Az árváltozás mértéke bőven meghaladja az 1,8 százalékos várakozást, és közel két éve először lépi túl a brit jegybank (BoE) 2 százalékos célértékét.

A vártnál nagyobb áremelkedés részben az alacsony bázisév hatásának tudható be.

A BoE prognózisa szerint az az év végére átmenetileg 2,5 százalékra emelkedik, majd jövőre visszaáll a 2 százalékos cél közelébe, mivel megszűnik az energiaár-emelkedés hatása, és az ellátási láncok is helyreállnak. A pusztán átmeneti áremelkedés mellett szól az is, hogy a jelenleg túl gyenge ahhoz, hogy

létrejöhessen az 1970-es években fellépő bér-ár spirál.

Fotó: Shutterstock

Chris Hare, a HSBC vezető közgazdásza szerint, még ha az áremelkedés átmeneti jellegű is, a mértéke egyértelműen óriási meglepetés.

Ezért, ha az inflációs nyomás növekedni fog, a jegybank egyre erőteljesebb verbális intervenciójára lehet majd számítani.

Az árnövekedést elsősorban az üzemanyag és a ruházati termékek árának emelkedése okozta. Az üzemanyag 18 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban, míg a ruházati termékek 2,1 százalékkal emelkedtek, miután az emberek a karantén feloldása után a többi között új ruhák vásárlásával ünnepeltek.

Az inflációs hír hatására a brit államkötvények hozamai növekedésnek indultak.

BoE inflációs nyomás Egyesült Királyság Brit infláció
Kapcsolódó cikkek