Magyar gazdaság

Kim Dzsong Un szerint egyre feszültebb az élelmezési helyzet

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elismerte szerdán, hogy országában egyre feszültebb az élelmezési helyzet a koronavírus-járvány és a tavalyi tájfun miatt – írja a Global News.

Kim Dzsong Un a Koreai Munkapárt központi bizottságának kedden kezdődött plenáris ülésén beszélt erről. Szerinte az egyre feszültebb élelmezési helyzet részben a járványnak, részben pedig annak tudható be, hogy a tavalyi tájfun miatt a mezőgazdasági szektor nem tudta teljesíteni a gabonatermelési tervet.

Azonban továbbiakban is fenn kell tartani a járvány miatt érvényben lévő korlátozásokat.

Az ország gazdasága összességében az év első felében javulást mutatott, az ipari termelés tavalyhoz képest 25 százalékkal nőtt – mondta Kim.

Fotó: EYEPRESS NEWS / AFP

Észak-Koreán tavaly nyáron söpört végig a tájfun, otthonok ezreit és mezőgazdasági területeket téve használhatatlanná, árvizeket okozva. A természeti csapások sorozata és a koronavírus-járvány mellett a világtól elszigetelt országot szigorú nemzetközi szankciók is sújtják atomfegyverprogramja miatt.

A kínai Vuhanból indult járvány kitörésekor Észak-Korea az elsők között vezetett be szigorú korlátozásokat, lezárta a határait, de fogadkozott, hogy koronavírus-mentes.

A határzárnak nagyon kedvezőtlen hatása volta az ország első számú gazdasági és diplomáciai partnerével, Kínával folytatott kereskedelemre.

Tomas Ojea-Quintana, az észak-koreai emberi jogok érvényesülését nyomon követő ENSZ-szakértő márciusi jelentésében azt írta, hogy a járvány miatt többen haltak éhen az országban. Egy korábbi jelentésében Quintana azt írta, hogy a járvány előtt az észak-koreaiak több mint negyven százaléka számára nem volt elérhető a biztonságos élelmiszer-ellátás.

Kim Dzsong Un ital koronavírus Észak-Korea kereskedelem élelmiszer étel HIÁNY
Kapcsolódó cikkek