Magyar gazdaság

Lecsapna a csaló tesztközpontokra a német kormány

Visszaélesekre figyelt fel a koronavírus-teszteket végző szolgáltatóknál a német egészségügyi minisztérium. Most szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel próbálják lefülelni a csalókat.

Csökkentené a koronavírus-tesztközpontoknak nyújtott állami támogatást Németország, a jelenlegi, gyorstesztenként fizetett 18 euróról 12,5 euróra – írja a Reuters. A berlini kormány így szeretné csökkenteni az állampolgárai számára ingyenesen biztosított koronavírus-tesztek kapcsán felmerülő költségeit.

Fotó: SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Németország március elseje óta minden polgárának lehetőséget nyújt, hogy hetente legalább egyszer ingyenes koronavírus-szűrésen vegyen részt. Az ingyenes antigén-gyorsteszt lehetősége fontos eleme a német kormány koronavírus elleni védekezésének – emlékeztet a New York Times,

a szolgáltatókhoz, a szállodákba, a sportközpontokba, valamint a vendéglátóhelyekre, de még a nem létfontosságú cikkeket árusító üzletekbe is csak egy 24 óránál nem régebbi tesztettel mehetnek be azok, akik még nem szereztek (oltás vagy betegség révén) védettséget a kórokozó ellen.

Fotó: YASSER AL-ZAYYAT / AFP

A kötelező tesztelésben sokan meglátták az üzletet.

Németország szerte több mint 15 ezer tesztközpont nyílt, a boltokat, művészeti galériákat, de még a szórakozóhelyeket is átalakították, hogy a lezárások miatti bevétel-kiesést így pótolják.

Helyi médiabeszámolók szerint azonban sok ilyen rögtönzött teszt-szolgáltató csalt az elszámolás során: jóval több antigén-gyorsteszt elvégzését jelentették be, és kértek ezek után állami támogatást, mint amennyit a valóságban elvégeztek.

A berlini egészségügyi minisztérium, amely mostanáig több százmillió eurót költött a rendszer kiépítésére és finanszírozására, most lecsapna a csalókra.

Átnyálaznák a korábban benyújtott számlákat, valamint szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel lepnék meg a tesztközpontok üzemeltetőit. Ráadásul szigorítanák az engedélyek kiadását is: mostantól egyesével megvizsgálnának minden szolgáltatót, hogy megbizonyosodjanak arról, valóban megvannak-e a feltételei annak, hogy az adott vállalkozásból koronavírus-tesztközpontot csináljanak.

Fotó: Robert Michael / dpa Picture-Alliance via AFP

Antigén gyorsteszttel ellenőrzik az iskolásokat és az óvodásokat is; a gyerekeket legkevesebb hetente kétszer tesztelik az oktátási intézmények, hogy a fertőzötteket még azelőtt kiszűrjék, hogy a lokális járványgócok kialakulhatnának. A fertőzés minél gyorsabb azonosítása érdekében a gyógyszertárakban, szupermarketekben, sőt, még a benzinkutatok is kaphatók az otthon elvégezhető koronavírus-teszteket már tavasz óta.

A tömeges tesztelés haszna azonban máig nem bizonyított.

Fotó: John MACDOUGALL / AFP

Németországban csütörökön 3187 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek, a hivatalos adatok szerint összesen több mint 3,7 millió állampolgár kapta már el a kórt.

koronavírus-tesztközpont antigén gyorsteszt koronavírus-teszt
Kapcsolódó cikkek