Magyar gazdaság

Varga Mihály: nem a tartalékolás, az újraindulás ideje van

Újra kell indítani a visegrádi országok gazdaságát, amelyek korábban is az EU növekedésének motorját adták

– jelentette ki Varga Mihály Varsóban a V4 pénzügyminisztereinek találkozóján. A tárcavezető hangsúlyozta, a V4-eknek az unió leggyorsabban fejlődő térségének kell lennie, erre pedig jó esély van, mivel nemcsak a konjunktúra idején teljesítettek jól az érintett országok, a visszaesés is alacsonyabb volt a térségben, a gazdaság teljesítménye pedig már idén elérheti a koronavírus válság előtti szintet.

Varga Mihály szerint a gazdaságpolitikának elsősorban a munkahelyteremtésre és a kieső kapacitások pótlására kell most fókuszálnia, egyértelművé téve, hogy „nem a tartalékos, az újraindulás ideje van”.

A szigorú fiskális fegyelemhez való visszatérés komoly kockázatot jelentene a családoknak és a gazdaság szereplőinek

– tette hozzá.

Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet

A pénzügyminiszter kitért a globális tervére is. Magyarország aggodalommal figyel digitális adóztatás, és minimumadó tervét, hozzátéve, hogy a valós cél ködbe vész. A magyar álláspont világos, elutasít minden olyan kezdeményezést ami adóemelést tervez. Semmilyen formában nem támogatjuk – szögezte le Varga Mihály.

A sajtótájékoztatón szintén kiderült, hogy a jövőben több ponton is szorosabbra kívánják fűzni az együttműködésüket a V4-ek, így az adóelkerülés, vagy a digitális adóztatás területén, illetve a közös álláspont kialakításában az uniós kezdeményezéseknél. Ugyanakkor nincs teljes egyetértés a globális minimumadó kapcsán, Marcel Klimek, Szlovákia pénzügyminiszter-helyettese rámutatott, országa támogatja az adókulcs bevezetését.

V4 Európai Unió Varga Mihály adóemelés
Kapcsolódó cikkek