Magyar gazdaság

Vesztegetés miatt vizsgálják a Petrofac brit olajcéget

Nyomozás folyik a Petrofac brit multinacionális vállalat ellen, miután a vád szerint szerződések bebiztosítása érdekében több millió fontot meghaladó összeggel követett el vesztegetést kilenc országban – adta hírül a The Guardian.

A vizsgálat során feltárt adatok alapján a szálak a 2000-es évek első feléig nyúlnak vissza.

A brit korrupcióellenes ügynökség (Serious Fraud Office) által problémásnak talált kifizetések a Petrofac számára többek között Iránban, Szíriában, Bahreinben és Kazahsztánban odaítélt szerződésekhez kapcsolódnak.

Fotó: Shutterstock

A vállalat egy korábbi magas rangú vezetője, David Lufkin már beismerte, hogy közel 80 millió dollár (nagyjából 24 milliárd forint) kenőpénz felajánlásának és kifizetésének köszönhetően tudtak megkötni

összesen 7,5 milliárd dollár (több mint 2200 milliárd forint) értékben szerződéseket Szaúd-Arábiában, Irakban és az Egyesült Arab Emírségekben.

A vizsgált időszak alatt a vállalat első embere Ayman Asfari volt, aki feleségével együtt magánemberként közel 800 ezer fonttal támogatta a brit konzervatív pártot. Asfari 2020 végén lépett vissza az elnök-vezérigazgatói pozíciótól.

A Tory párttal való jó kapcsolata miatt korábban David Cameron és Theresa May is lobbizott a Petrofac érdekében a Bahreini királyi családnál. A vállalat ugyanakkor határozottan tagadta, hogy ennek köze lenne Asfari személyes adományaihoz.

vesztegetés olaj multinacionális cég korrupció
Kapcsolódó cikkek