Magyar gazdaság

Zöld jelzést adott a Költségvetési Tanács a 2022-es költségvetésnek

Hozzájárulását adta mai ülésén a Költségvetési Tanács (KT) a 2022-es egységes költségvetési törvényjavaslat zárószavazásához. A KT megállapította, hogy a törvényjavaslatban elfogadásra indítványozott módosítások a tervezett pénzforgalmi hiányt nem változtatják meg, mivel az egyes kiadási előirányzatok 41.3 milliárd forintos növelését más kiadási előirányzatok csökkentése és bevételi előirányzatok növelése teljes mértékben ellensúlyozzák. Ebből következően az államadósság tervezett összege sem változik.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A 2022-es költségvetés parlamenti zárószavazás előtti változata is teljesíti az államadósság-mutató csökkentésének alkotmányos követelményét – ezt támasztja alá az Állami Számvevőszéknek a Költségvetési Tanács részére készített elemzése. Az ÁSZ fenntartja május 14-én közzétett véleményét, miszerint a 2022-es költségvetés rugalmasságot biztosít Magyarország számára.

A kiadási főösszeg 41,3 milliárd forintos emelkedése annak eredője, hogy az elfogadott módosítási javaslatok egyes kiadásokat összesen mintegy 102,8 milliárd forinttal növelnek, míg más kiadásokat 61,5 milliárd forinttal csökkentenek.

Legtöbb pótlólagos támogatásban a következő területek, célok részesülnek: turizmus fejlesztése (41 milliárd forint), közszolgálati hozzájárulás médiaszolgáltatáshoz, kormányhivatalok korszerűsítése (10-10 milliárd forint), modellváltó felsőoktatási intézmények bérfejlesztése (8,1 milliárd forint), a Magyar Tudományos Akadémia új programjai, fejlesztései (7,3 milliárd forint), hit- és erkölcstan oktatás (6 milliárd forint), fővárosi kórházfejlesztések (5,8 milliárd forint), országos nemzetiségi önkormányzati feladatok (1,5 milliárd forint).

A pótlólagos kiadási előirányzatok forrásának nagyobb részét az egyéb vegyes kiadások előirányzatának (55,2 milliárd forint összegű) csökkentése, kisebb részét az általános forgalmi előirányzatának (43,1 milliárd forint összegű) növelése ellentételezi.

A KT a megnövelt bevételi előirányzatot teljesíthetőnek tartja. Az egyéb vegyes kiadások előirányzat csökkentése is megalapozott.

A Tanács meglátása szerint az első negyedévi, várakozások feletti GDP-növekedés, és ebből fakadóan a növekedési kilátások kedvező elmozdulása következtében a nominális szintje mind 2021-ben, mind 2022-ben jelentősen meghaladhatja a költségvetés tervezésénél alapul vettet, ami az adóalapok és a költségvetési bevételek emelkedését eredményezi. Ez javítja a törvényjavaslat szerinti hiánycél és államadósság-mutató teljesíthetőségét, azaz mérsékli a nem teljesítés kockázatát, és egyúttal megerősíti a Tanács által 2022-re megfontolásra ajánlott alacsonyabb hiány és államadósság-mutató célkitűzésének indokoltságát. A Tanács mindezekre tekintettel adta meg hozzájárulását az egységes költségvetési törvényjavaslat zárószavazásához.

 

Költségvetési Tanács Állami Számvevőszék költségvetés
Kapcsolódó cikkek