A gyógyászati segédeszköz (gyse) szakmai szervezet, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) támogatja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) megmozdulását. 

Fotó: Kallus György

A MESZK korábban közölte, hogy július 31-ére a Hősök terére hívja tagjait a szakdolgozók szerintük méltánytalanul alacsony fizetése miatt. A FESZ arra hívta fel a figyelmét, hogy a gyse finanszírozásban tizennyolc éve rögzített árak és az euró árfolyamának emelkedése miatt az ágazat számos szereplője a működésképtelenség határára ért, miközben másfél millió segédeszközzel élő embert, évi négymillió receptet szolgálnak ki termékeikkel Magyarországon.

„Az egészségügyben dolgozók, szakdolgozók és a gyógyászati segédeszközöket kiszolgáló szakemberek mindent megtesznek most is, hogy segítsék a betegeket. A járvány idején valamennyi tagvállalatunk, minden dolgozója emberfeletti munkát végzett, ennek ellenére a segédeszközöket kiszolgáló szakemberek nem kaptak semmilyen kompenzációt. Számunkra elvi kérdés, hogy csatlakozzunk a demonstrációhoz” - mondta Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke. 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) szerződött gyógyászati segédeszköz szaküzletek egészségügyi szolgáltatásait orvosi vény alapján vehetik igénybe a betegek.

A FESZ szerint a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszere mára teljesen korszerűtlenné vált, a receptre kiadott gyógyászati segédeszközök többségének 18 éve változatlan az állami támogatása, ugyanakkor a termékek beszerzési ára, gyártási és logisztikai költsége folyamatosan nőtt, amit a forint-euró árfolyam drasztikus romlása tovább súlyosbított. 

A támogatás mértéke és szerkezete jelenlegi formájában nem tartható fent. Megújított szakmai irányelveken, finanszírozási protokollokon, felülvizsgált indikációkon alapuló finanszírozással, a forgalmazók szorosabb szakmai ellenőrzésével, innovatív, új eszközök támogatásával biztosítható csak a jövőben a gyse ágazat fenntartható működése

– tette hozzá az elnök.

A FESZ elnöke szerint, ha kormány nem nyújt semmilyen segítséget az egészségipari vállalkozásoknak, hogy megtartsák a munkavállalóikat, akkor a járvány előtti időszaknál is súlyosabb munkaerő hiánnyal fog szembesülni az egészségügyi ellátó rendszer – mondta Margitai Barnabás.