Nem történt meglepetés, a VG-nek nyilatkozó elemzők várakozása szerint emelt az alapkamat mértékén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Egyértelműen a járvány utáni újranyitással jelentősen gyorsuló infláció miatt van szükség az emelésre. 

A monetáris tanács tegnapi döntése értelmében az alapkamatot 30 bázisponttal, 1,2 százalékra emelték. 

Ezzel véget ért a negatív kamatok időszaka Magyarországon, miután az egynapos betéti kamat is pozitív tartományba emelkedett. 

A monetáris tanács határozott lépésekben tervezi folytatni a jegybanki alapkamat emelését és a kamatfolyosó szélesítését – közölte Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a döntés után tartott sajtótájékoztatóján. Az MNB várakozása szerint a folytatódó határozott kamatdöntéseknek köszönhetően az infláció 2022 elején kerülhet a toleranciasávba, azaz 4 százalék közelébe, és 2022 közepére 3 százalék alatt stabilizálódhat. 

Fotó: SIMON MORICZ-SABJAN / VG

Már a mostani döntésnek is hatása lesz: a forintnak erősödnie kell, de vannak globális hatások, amelyek nem segítik az árfolyamot. 

Az euróval szemben a jelenlegi helyzetben úgy 355-ig erősödhet a magyar deviza. Éppen ezért és a további emelkedő inflációs nyomás, a felfelé mutató kockázatok miatt a jegybank augusztusban folytathatja az emelést, várhatóan ismét 30 bázisponttal, 1,5 százalékra emelve az alapkamatot – húzta alá Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. 

A szakember szerint az újranyitás miatti sokkhatás lassan enyhül majd, de például a munkaerőhiány és az emiatt kialakult bérnövekedés velünk marad.

Az inflációt a továbbiakban az is befolyásolja, hogy az üzemanyagok árának inflációs hatása csökken az emelkedő bázis miatt, ám ez inkább csak statisztikai változás, a kutaknál ebből nem sokat érzékelnek majd a vásárlók. 

A pénzromlás ennek következtében 5 százalék alá csúszhat, idén várhatóan a 4–5 százalék közötti sávban mozog, így további szigorítások várhatók az alapkamat esetében, amelynek mértéke, illetve a még fontosabb egyhetes betéti kamat év végére akár a 2 százalék körülit is elérheti.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a következő kamatdöntésre 30 bázispontos emelést, év végére pedig szintén 2 százalék feletti alapkamatot vár, amely akár 2,1 vagy – rosszabb inflációs adatok esetén – 2,5 százalék is lehet. Ebben az esetben 2022-re a 3–4 százalék közötti sávban lehetne stabilizálni az inflációt. Ez azonban sok dologtól függ, például a járvány negyedik hullámának inflációt okozó hatásától is. A mostani döntéssel egyébként a forint még tovább erősödhet, bár a vírus terjedése okoz némi bizonytalanságot a devizapiacon, az euróval szemben 350 körüli szintre csökkenhet a forintárfolyam. Ebben segíthet, hogy a régióban Magyarországon lehet a legmagasabb az alapkamat mértéke. 

A monetáris politika mai lépése erősítheti a forint árfolyamát, az inflációra azonban csak középtávon tud hatást gyakorolni, azt jelenleg még az olajár tavalyi bezuhanásának bázishatása és a gazdaság újraindulása befolyásolja elsődlegesen. Az év végéig még várhatók további szigorító lépések az MNB részéről – vélekedett Molnár Dániel, a Századvég elemzője. 

 

Fontos döntéseket hoztak

Az MNB tegnap egy másik fontos témakörben is döntést hozott: megszűntek a hosszú lejáratú fedezett hiteleszközök. Emellett közölték: az állampapír-vásárlási program várhatóan augusztusban eléri a korábban határként megszabott 3000 milliárd forintos állományt, ezért az MNB az augusztusi kamatdöntéssel egy időben felülvizsgálja majd ennek a programnak a jövőjét. Ez egyébként kiemelten fontos volt a pénzügyi piacok stabilitásának biztosításában, ezért várhatóan a jövőben is használni fogják.