Májusban a kivitel volumene 33, a behozatalé 31 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Áprilishoz képest az szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,7 százalékkal csökkent, az importé 1,1 százalékkal nőtt. Az aktívum 68 millió euró volt, az egyenleg 19 millióval romlott az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Fotó: Shutterstock

A naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 35, a behozatalé 30 százalékkal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi egyenleg 19 millió euróval romlott. (Az aktívum 29 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.) A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 5,5, a behozatalban 8,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 2,3 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,9 százalékkal gyengült, a dollárral szemben 9,5 százalékkal erősödött.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 32, az onnan érkező behozatalé 43 százalékkal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi többlet 247 millió euróval csökkent, 613 milliót tett ki. Az export 78, az 72 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 37, a behozatalé 9,1 százalékkal bővült. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 228 millió euróval javult, és 545 milliós passzívumot mutatott.