Először is tisztázzuk, hogy mit értünk a szuperszámítógépek (HPC – high-performance computer) fogalmán.

A Figyelő cikke szerint ezek az eszközök korunk legnagyobb számítási-adatfeldolgozási teljesítményű komputerei. Adatfeldolgozási teljesítményük mérőszáma a petaflops, amely másodpercenként (!) egymilliárdszor egymillió nagy pontosságú számítási művelet végrehajtását jelenti. A gazdaságban azért kiemelten fontosak, mert egyszerűsíthetik a k+f folyamatokat, ezzel energiát, időt és költségeket megtakarítva az ipari szereplők számára, így azok versenyképesebb termékeket és szolgáltatásokat tudnak bevezetni a piacra. A gyártási folyamatok tesztelési fázisai is lerövidülnek.

Fontos szerepük lehet a jövőben az ilyen eszközöknek

az autógyártásban, a precíziós mezőgazdaságban, a meteorológiában, a klímakutatásban, a gyógyszeriparban, a vakcinakutatásban, a járványok, a természeti katasztrófák modellezésénél, a telekommunikációban, a közlekedésszervezésben, az energetikában, a gyártásoptimalizálásban.

Magyarországon a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségen (KIFÜ) belül létrehozott HPC Kompetencia Központ (HPC KK) feladata a szuperszámítógép-infrastruktúra népszerűsítése és megismertetése a potenciális akadémiai és ipari felhasználókkal, illetve a HPC-kultúra elterjesztése.

Fotó: Kurokava Dai/MTI/EPA

A központ biztosítja Magyarországon a szuper-számítástechnikai szolgáltatást a hazai kutatók és a magyar gazdasági szereplők számára. A kompetencia-központ felhasználói támogatást nyújt, konzultációs lehetőséget biztosít, tanácsadást végez, továbbá gondoskodik a szuperszámítógépek használatához szükséges ismeretek oktatásáról, a HPC-kultúra terjesztéséről is.

A Komondor névre keresztelt új komputer jövő tavasszal állhat munkába.

Öt petaflops teljesítményre – tehát másodpercenként ötmilliárdszor egymillió művelet – végrehajtására képes. Nemrég írták alá a gép és a hozzá tartozó tárolók, gépészeti eszközök szállítására vonatkozó szerződést. A beruházás nettó 3,1 milliárd forintba került. A Komondort a Debreceni Egyetem területén lévő szuperszámítógép-központban helyezik majd el. A centrum felkészítése júniusban kezdődött: elektromos, gépészeti és építészeti fejlesztésekre is szükség van. Ferencz Marcel építész 2014-ben eleve ilyen komputerek befogadására tervezte a 400 m2-es, kétszintes épületet.

A Komondor ugyanakkora alapterületen elfér, mint elődje, bár a teljesítménye az eddig itt dolgozó gépének a tízszerese. A kiszolgálói infrastruktúra viszont megköveteli a teret és az egyedi technikai, gépészeti megoldásokat. Az eszköz önálló energiaforrás biztosítását kívánja meg. A hűtése meleg vízzel történik, ehhez is egyedi üzemeltetési megoldások kellenek. A komputer villamosenergia-felhasználása közel 1,3 megawatt/óra.

Ez megfelel az 5600 lakosú Jászfényszaru áramigényének. Az elhelyezésekor a nagy mennyiségű hulladékhő újrahasznosítására is gondolni kell.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.