Magyar gazdaság

Fizessenek a gazdag szennyezők!

Karácsony Gergely főpolgármester zöld adó bevezetését tervezi miniszterelnökké való megválasztása esetén. Részleteket azonban csak 2022 őszén kívánják megosztani a közvéleménnyel.

Azokkal kell megfizettetni a környezetvédelem és zöld átállás költségeit, akik a legnagyobb szennyezők. Az új adók bevezetésével azonban csínján kell bánni – hívta fel lapunk figyelmét Perlusz László a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ). Az érdek-képviseleti vezető Karácsony Gergely főpolgármesternek arra a javaslatára, miszerint zöld adót, illetve illetéket vetnének ki az olyan termelésekre és fogyasztásokra, amelyek szennyezik a környezetet. Perlusz László ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem világos, hogy pontosan mire gondolt a főpolgármester, azaz kisebb vagy nagyobb vállalatokra, esetleges pótlólagos kivetésére. Azt elismerte, hogy

a zöld gazdaságnak ára van, viszont hangsúlyozta, hogy semmiképp nem lehet megfizettetni a lakossággal és a kisebb cégekkel.

A Párbeszéd sajtóosztálya lapunkkal azt közölte a bevezetni kívánt zöld adókról és illetékekről részleteket csak 2022 őszén, a Pénzügyminisztérium sajtóosztályán keresztül kívánják nyilvánosságra hozni.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

A zöld adózás célja, hogy összeurópai, illetve tagállami szinten előmozdítsa az uniós környezetpolitikai célok megvalósulását azáltal, hogy ösztönözze a fenntartható energiára, iparra és a környezettudatosságra való áttérést

– mondta a VG-nek Szabó Orsolya, KNP LAW szakértője. A szakember példaként említette, hogy Dániában, Németországban, Hollandiában évek óta bevezetésre kerültek a környezetvédelmi zöld adók széles köre.

Hogy mely vállalkozói kört fogja érinteni pontos választ nehéz adni, ez mindig attól függ, hogy az adott tagállam mire veti ki környezetvédelmi adót, így erre vonatkozóan egy általános gyakorlat nem vázolható fel

–hangsúlyozta a szakember.

Perlusz László szerint a vállalkozások nagy része egyáltalán nincsen felkészülve a zöld átállásra, sem az erőforrásuk, sem a tudásuk nincs meg hozzá. Emiatt állami támogatású programokkal és EU-s források bevonásával kell ösztönözni őket, mind az energia, mind hulladékgazdálkodás terén.

Nem a büntetés a megoldás, főleg nem a magyar kis és közepes vállalkozások szintjén, hanem a lehetőségek megteremtése pályázatokon keresztül

– tette hozzá. Főleg annak fényében, hogy már középtávon ez egy versenyképességi kérdés lesz, a világpiacon ugyanis a cégek fognak talpon maradni, akik zöld módon, megújuló energiaforrással működnek. Az pedig pláne nem történhet meg, hogy az átállás során a termelékenységünk romoljon, hanem sokkal inkább ezzel együtt kellene növekedni. Az új adókkal pedig azért kell óvatosan bánni, mivel még pár éve is 50 fölött az adónemek száma – mutatott rá Perlusz László.

adózás zöldadó klímaválság
Kapcsolódó cikkek