Az idei első félévben a valaha mért legnagyobb adatforgalmat bonyolította a Telenor hálózata:

13 százalékkal haladta meg a tavalyi első féléves forgalmat még úgy is, hogy a márciusi lezárások miatt tavaly ilyenkor hirtelen több mint 30 százalékos forgalomnövekedés volt – közölte a Telenor Magyarország a Világgazdaság kérdésére. A két évben közel azonos számú hanghívást indítottak a Telenor ügyfelei, de a beszélt percek számában 2020 és 2021 első félévét összehasonlítva 6 százalékos a növekedés – az évek óta érzékelhető trend mögött az állhat, hogy egyre többen választják a korlátlan beszédperceket tartalmazó csomagokat.

Fotó: MAURITZ ANTIN

A roamingforgalmon az utazási korlátozások egyértelmű hatása látszik:

a tavalyi első félévhez viszonyítva idén 10 százalékkal nőtt a roamingforgalom az EU 1-es díjzónában - vélhetően a más országban dolgozók internetforgalma miatt. 2019 és 2021 első féléveit összehasonlítva viszont 27 százalékos az emelkedés. Az említett díjzónában a beszélt percek 15 százalékot csökkentek az idei első félévben 2019 azonos időszakához viszonyítva. A 2-es és 3-as roaming díjzónában a járvány előtti 2019-es időszakhoz képest 60-80 százalékos a visszaesés roaming adat- és hangforgalomban - közölte a Telenor. A cég közlése szerint idén a labdarúgó Eb az éves átlagos növekedési trenden is dobott, és az év hátralévő részében is stabil növekedésre számít a vállalat. A roamingforgalomra leginkább az utazási lehetőségek vannak hatással, így a csökkenő nemzetközi korlátozások esetén a roamingforgalom erősödését, újraerősödését is várja a Telenor.

Az átlag napi mobil adatforgalom 35 százalékkal nőtt az idei első félévben 2020 azonos időszakához képest a Telekom hálózatán,

a mobiladatforgalomban fellendülést eredményezett a járványi miatti korlátozások részleges feloldása, és ezt tovább fokozták a nyár eleji nemzetközi események, mint például a labdarúgó Eb - közölte lapunkkal a Magyar Telekom. A távközlési cég az év második felében további adatforgalom-növekedésre számít. Tájékoztatása szerint a mobil hangforgalom a járvány előtti szinthez képest 15-20 százalékkal emelkedett, ezen a területen az év hátralévő részében nem számít jelentős változásra, természetesen a szezonális hatások megfigyelhetők, nyáron jellemzően visszaesik a mobil hangforgalom a szabadságok miatt. 

A vezetékes adatforgalomban az előző év azonos időszakához képest átlagosan több mint 35 százalékos forgalmi növekedést tapasztalt a Telekom, bizonyos időszakokban voltak akár 50 százalékos megugrások is.

A március eleji újabb korlátozások következtében a home office-t és az e-learninget segítő platformok szolgáltatói felé 50-90 százalékos a forgalmi növekedés.

A korlátozások feloldása után, illetve a nyári szabadságok megkezdésével a vezetékes adatforgalomban van némi visszaesés, amely megfelel a korábbi évek tendenciáinak, viszont szeptembertől újabb, a tavalyi évhez hasonlóan nagyobb forgalmi felfutásra számít a cég. A vezetékes hangforgalom a járvány előtti időszakhoz képest kezdetben 25 százalékkal növekedett. Később ez a növekmény kicsit mérséklődött, jelenleg 10 százalék körül van. A beszélgetések hosszúsága az első hullám elején 30 százalékkal emelkedett, mostanra ez is mérséklődött, és 15-20 százalékkal magasabb a járvány előtti időszakhoz képest.