Módosította és megemelte a kormány két addiktológiai egészségügyi fejlesztési projekt keretösszegét. A Pszichiátriai és addiktológiai gondozóhálózat fejlesztése című projekt, 

egyik alprojektjét 75 millió forinttal növeltek meg, a másikat pedig több mint 465 millió forinttal

 – derül ki a Magyar Közlönyből.

A programok keretében a pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése és a szakellátások minőségének és hozzáférésének javítása valósulhat meg. 

A program összköltségvetése 2,3 milliárd forint.

További cél a pszichiátriai és addiktológiai betegek részére olyan infrastrukturális körülmények biztosítása, amelyek megfelelő kereteket és szakmai feltételeket biztosítanak az ellátó szakmai munkához és az adekvát kezelésekhez. A projekt további célja a biztonsági pszichiátriai egység kialakítása: a violens magatartású betegek kezelése érdekében a szigorú biztonsági standardoknak megfelelően felszerelt pszichiátriai osztályok létrehozása.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Egy másik projekt keretében a pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése keretében a szakellátások minőségének és hozzáférésének javítását tűzték ki célul. Ennek a programnak a keretében a pszichiátriai és addiktológiai betegek lakossághoz közeli egészségügyi ellátásához való hozzáférésének javítását szeretnék megvalósítani, a pszichiátriai és addiktológiai fekvőbeteg-szakellátás időtartamának lehetséges lerövidítése, kiváltása, a gondozóintézeti ellátás minőségének és hatékonyságának javítása, valamint a humán kompetenciák fejlesztése segítségével. 

Az EFOP-2.2.0-16- 2016-00008 program eredeti támogatási összege négymilliárd forint volt, amit most további 465 millió forinttal megemeltek.