Magyar gazdaság

Kezdetét vette a Blaha Lujza tér átépítése

Várhatóan 2022 végén befejezik a belvárosi csomópont felújítását.

Megkezdődött a budapesti Blaha Lujza tér átépítése hétfőn, 10-12 hétig komolyabb forgalomkorlátozásra kell számítani a csomópontban. A főpolgármester a tér már elkerített belső részén tartott sajtótájékoztatón azt mondta: régóta várt munka kezdődött meg, hiszen a Blaha Lujza tér Budapest egyik legforgalmasabb közterülete, amely mégis a főváros szégyene volt az elmúlt évtizedekben.

 

Fotó: Kallus György / VG

A várhatóan 2022 végén befejeződő átépítés célja, hogy a Blaha Lujza tér Budapest büszkesége lehessen. A téren növelik a zöldfelületet és akadálymentesítik a közlekedést.

A felújítás első ütemében az aluljárót felülről újraszigetelik, emiatt a Rákóczi úton és a Nagykörúton is irányonként egy-egy forgalmi sávot lezártak. A forgalomkorlátozás várhatóan 10-12 hétig tart.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az STR Mély- és Magasépítő Kft.-vel állapodott meg, 

a vállalkozási szerződés június 7-i bejelentésekor azt közölték, hogy a felújítás bruttó 3,468 milliárd forintba kerül. Ehhez képest az EKR felületén június 2-án, illetve június 21-én az európai közbeszerzési értesítőben megjelent dokumentum szerint is a beszerzés végleges összértéke áfa nélkül 3,591 milliárd forint, vagyis bruttó 4,56 milliárd.

 A mintegy 1,1 milliárdos különbséget a BKK lapunknak azzal magyarázta, hogy a két összeg nem ugyanarra vonatkozik.

közlekedés Budapest Blaha Lujza tér felújitás
Kapcsolódó cikkek