Bemutatkozott a Milánói Design Héten a Moseanic lámpa, amely egy tengeri műanyaghulladék felhasználásával készülő, magyar fejlesztésű innováció. Előállítása európai együttműködéssel történhet, amihez napi több mint 450 kilogramm műanyagszemetet gyűjtenek össze Horvátország partjairól

 – közölte a Világgazdaságnak Göb Ágnes, a Moseanic egyik alapítója. 

 

A startup vállalkozás a designvezérelt technológiai újítások létrehozását célzó kezdeményezés, az Európai Bizottság által támogatott Worth Partnership Project pályázat segítségével jött létre. Göb Ágnes, a termék tervezője a pályázat segítségével talált rá partnerére, a lámpa gyártásáért felelős, szlovén Lucka Berlot-ra, vele fejlesztette ki a pályázaton nyert 60 ezer eurós támogatásból a fenti lámpát.

Forrás: Moseanic 

Egy ilyen, 800 euróba kerülő lámpa előállításához az összegyűjtött műanyagszemetet géppel felőrlik, természetes anyagokkal össz

ekeverik, majd felcsiszolják. 

Az így készült terrazzo felületben megbújó műanyagdarabkák színe és mérete eltérhet, így igen változatos textúrák, felületek érhetők el. A környezetkímélő anyagkeverékből kiöntik a kör alakú lámpát, amelybe LED fényforrást szerelnek be.
 

A kezdeményezés arra az égető problémára kínál megoldást, hogy a világ óceánjai mára telítődtek a műanyaggal: évente nyolcmillió tonna műanyag kerül a vizekbe a Global Plastic Action Partnership szervezet becslése szerint, ráadásul az óceánok fenekén lévő mikro-műanyagok mennyisége a korábban vélt érték huszonötszöröse, 14,4 millió tonna. Ha a szennyeződés az eddigi ütemben folytatódik, az évszázad közepére több műanyag lesz a világ óceánjaiban, mint hal. Az óceánokba kerülő hulladék 80 százaléka a helytelen hulladékkezelés miatt a szárazföldről sodródik a vizekbe.

Forrás: Moseanic

Az óceáni műanyaghulladék összegyűjtésében a startup számára a legnagyobb nehézség a vízben úszó, a homokban és a sziklák között elrejtett apró műanyag szemcsék kiszűrése. 

A szemetet helyi közösségekkel és környezetvédelmi civil szervezetekkel gyűjti be: A Kornati Nemzeti Park és Kréta partjairól naponta legalább ötszáz kilogramm műanyagot gyűjtenek be.
 

A Moseanic tovább szeretné fejleszteni a lámpát, továbbá megjelenne környezetkímélő falióra sorozattal, ékszer-kollekcióval, és desszerttállal is. Ehhez a Klímainnovációs Közösség kezdeményezésében szervezett Startup Plastic Surgery 4 hónapos inkubációs programján is részt vesz a vállalkozás, amely a műanyagok teljes életciklusában megjelenő innovációs megoldásokat kívánja támogatni. A program nyertesének a Hiventures gyorsított eljárású befektetési lehetőséget ajánl fel, 15 millió forint értékben.