Egy keresett programnyelvhez értő szenior fejlesztő havi bérigénye ma Magyarországon 1 350 000 forint, amely közel 15 százalékkal több, mint a járvány előtt volt - mondta a Világgazdaságnak Pulay Gellért informatikai keresésekre specializálódott HR szakértő, az ITmap.hu pályorientációs portál alapítója. 

Mint hozzátette, a járvány digitalizációs dominóhatást indított el, amelynek következtében soha nem látott ütemben nő az informatikai szakemberek iránti igény. 

Tovább nehezíti a magyar helyzetét, hogy a home office elterjedése a külföldi munkavállalás eddigi akadályait is ledöntötte. Olyan vállalatok jelentették be az örök távmunka lehetőségét, mint például a Microsoft, a Facebook vagy a Twitter. 

Fotó: Shutterstock

A munkaerőért folyó verseny így még inkább globálissá vált, részben ennek tudható be az is, hogy megugrott az IT szakemberek bérigénye Magyarországon is.  Pulay Gellért tapasztalatai szerint azonban a valós aktuális keresetek általában 10-20 százalékkal alacsonyabbak az átlagos jövedelemelvárásoknál.

A hazai vállalkozások egyre nehezebben bírják a jó szakemberekért folyó versenyt, a pandémia után méginkább globálizálódó munkaerőpiacon tulajdonképpen a világ összes hasonló munkaerőt kereső cégével kell versengeni a szakemberekért. A megoldás érdekében a munkaadóknak jobban ki kell venni a részüket az utánpótlás gyakorlati képzésében, másrészt munkáltatói márkaépítésben olyan értékígéretet kidolgozni és megmutatni, amely a nemzetközi piaci összehasonlításban is vonzó lehet

– emelte ki Pulay Gellért. Szerinte a helyzet megoldásához egyrészről bővíteni kell a munkaerő kínálatot IT szakmai képzések és átképzések növelésével. Ehhez azonban ismertté kell tenni a nagyjából 80 féle IT szakmát és meg kell változtatni a társadalomban berögzült előítéleteket. 

További lehetőség a versenyképesség javítására állami szerepvállalás növelése, adókedvezmény és az oktatás fejlesztése révén. 

Utóbbi tapasztalt oktatók és szakembereknek bevonásával történő mentor program kiépítésével valósulhatna meg, az utánpótlás minél eredményesebb és gyorsabb kinevelésében.
Az informatikusok iránt részben az online fejlődése miatt nőtt meg a kereslet, de a sok házhoz szállítás miatt a logisztika, a raktározás is egyre több IT szakembert igényel. Szintén sok vállalat látta be a járvány során az automatizálásban rejlő lehetőséget, a digitális újítások bevezetése által elérhető hatékonyság növelést, ezek újabb igényt támasztanak a programozók iránt.