Járványügyi szempontból Magyarország továbbra is az egyik legbiztonságosabb hely Európában – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Számos más országban már látszanak a negyedik hullám jelei, itthon még nem, de fel kell rá készülni, ezért

a kormány a következő hetekben is mindenkit az oltásra fog biztatni.

Éppen ezért azt javasolják, mindenki csak akkor utazzon külföldre, ha már mindkét dózist megkapta. A kancelláriaminiszter előrebocsátotta: több témában is még ezután születnek meg a konkrét döntések, amelyeket a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában ismertet Orbán Viktor miniszterelnök.

Ide sorolandó fajsúlyos kérdés, hogy szükség van-e harmadik oltásra.

Erről még zajlik a tudományos vita, a gyártók álláspontjai sem azonosak. A kormány kitart amellett, hogy mindenki saját magáért felel, nem lesz kötelező a vakcina, egyes területeken azonban mérlegelni kell, hogy munkafeltétel legyen az oltás, például az egészségügyi dolgozók esetében. Gulyás Gergely szerint

a negyedik hullám súlyossága attól is függ, hogy hányan oltatják be magukat.

Jelenleg hat oltóanyag közül lehet választani Magyarországon, és aki ma regisztrál, az két napon belül bármelyik szérumból kaphat. A miniszter a Semmelweis Egyetem kutatását ismertetve elmondta: akiknek az oltás után nincs elegendő antitest a szervezetükben, azoknak is a 88 százaléka védett.

Gulyás Gergely
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A nemzetközi ügyekre térve Gulyás Gergely kijelentette: voltak és lesznek is viták az Európai Unióval, de nem kérdés, hogy Magyarországnak érdeke az uniós tagság. Nyomatékosította azt is, hogy a helyreállítási alap és a gyermekvédelmi törvény nem függ össze, az utóbbiról a kormány álláspontja egyébként nem változott. Tárgyalt a kabinet az Európai Bizottság által nyilvánosságra hozott Fit for 55 programról is, amely a korábbinál szigorúbb, 55 százalékos kibocsátás-csökkentést ír elő.

A magyar kormány támogatja az eddiginél ambiciózusabb célokat, de azt látni kell, hogy Magyarországgal szemben a tagállamok többsége a korábbi vállalásokat se tartotta be.

Illetve problémás az is, ha olyan eszközöket választ Brüsszel, amelyeknél végső soron nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és az autók után kellene adózni, ez ugyanis szétrombolná a rezsicsökkentés eredményeit is. Így Magyarország számára a javaslat ebben a formában elfogadhatatlan. Gulyás Gergely jelezte: mivel egyhangúlag szükséges határozni, ezt a javaslatot aligha tudja elfogadni az uniós testület.