Már három harmadik generációs patikai robottal találkozhatnak az ügyfelek, eddig  két hazai gyógyszertár döntött úgy, hogy beruház az automatába. Egy ilyen robot beszerzése 40-50 millió forintba kerül

 – mondta a VG-nek Fekete András, a forgalmazó Premier G. Med Onko Kft. termékigazgatója. Magyarországon körülbelül 2500 magánpatika működik, köztük a cég felmérése szerint legalább 500-600 olyan lehet, amelyet érdekelhet a robotizáció. 

A patikai kiszolgálást gyorsító eszközből a következő évtizedben évi tíz-húsz darabot szeretnének értékesíteni. A cég az Opten adatai szerint tavaly 1,4 milliárd forintos forgalmat bonyolított le a 2019-es 378 millió forint után.

Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

A Riedl Phasys nevű eszköz a nyugat-európai piacokon – Németországban, Olaszországban, Ausztriában és Svájcban – több mint 500 működő patikai rendszerrel rendelkezik. 

A vállalkozás a hazai patikapiacon két éve kezdte el felmérni a helyzetet, a német fejlesztésű technológiát egy gazdagréti és egy tatabányai gyógyszertárban már bevezették. A Gazdagréti Patikába telepített két robot a helyi egyedi igényeket elégíti ki. 

A tetőtér átalakítása lehetővé tette egy több mint 12 méter hosszú, 3,5 méter magas, akár 40  ezer doboz tárolására alkalmas robot elhelyezését. A futószalagokból és csigákból álló rendszer percenként akár hat-nyolc dobozt  juttat az officinában a gyógyszerész kezéhez

– mondta Fekete András, hozzátéve, hogy a gyorsabb kiszolgálás mellett a patikai tanácsadás is személyre szabottabb lehet. A gyógyszerészeknek nem kell fel-alá sétálni a gyógyszertárban a fiókok között. Amíg a robot meghozza a terméket, addig a patikus meg tudja beszélni a pácienssel a gyógyszer alkalmazására vonatkozó szabályokat. A patikarobotizáció jobban áttekinthető, kezelhető raktárkészletet biztosít. A szakember példaként említette, hogy a tatabányai patika a robot használata óta csökkentette raktárkészletét, ezzel egy időben  növelte a fogyó termékeket, ami üzleti szempontból határozott előrelépésnek tekinthető. 

Jellemzően nem csökken a dolgozók száma azokban a patikákban, ahol elkötelezték magukat a robotizáció mellett, sőt Tatabányán a forgalomnövekedés miatt további humánerőforrást kellett felvenni. Az említett magyarországi patikák önállóak, de a Premier G. Med Onko Kft. nyitottak a hálózatban működő gyógyszertárak igényeinek kiszolgálására is. Kérdésre válaszolva Fekete András megjegyezte, hogy a patikák, amelyek a robotizáció mellett döntenek, jellemzően közepes és nagy forgalmúak. A patikai robot, összehangolva a Magyarországon használt patikai információs rendszerekkel, képes kiszolgálni mind az elektronikus és nyomtatott vényes rendeléseket, mind a nem vényköteles (OTC) termékek kiszolgálását. Természetesen a rendszer a gyógyszerészre és a patikai szoftverre bízza a megfelelő termék kiválasztását, a robot „csak” az igényelt doboz pontos kezelésében nyújt fáradhatatlan segítséget.